Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:496583
 
Evaluation:
Published: 16.04.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  AIDS VĒSTURE    3
  HIV/ AIDS IZPLATĪŠANĀS    5
  INFICĒŠANĀS VEIDI    6
  KUR MĪT HIV    6
  KUR NAV HIV    8
  AIDS SIMPTOMI    8
  HIV TESTS    9
  NESAISTĪTĀ ANONĪMĀ IZMEKLĒŠANA    10
  HIV/AIDS SITUĀCIJA LATVIJĀ    11
  HIV/AIDS SITUĀCIJA EIROPĀ    11
  AIDS PASAULĒ    12
  CĪŅA PRET AIDS    13
  VIENĪGĀS ZĀLES PRET AIDS    15
  SECINĀJUMI    17
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    18
Extract

AIDS

AIDS jeb iegūtā imūndeficīta sindroms ir organisma novājināts stāvoklis, kad cilvēks zaudē pretestības spējas, saslimst ar dažādām slimībām un aiziet bojā. AIDS izraisa HIV jeb CIV - cilvēka imūndeficīta vīruss. Zinātnieki HIV raksturo šādi:”HIV ir ēdamkarote olbaltuma, kas sajaukta ar nedaudz cukura, taukiem un nukleīnskābēm un sadalīta pa asinīm 20 milj. cilvēku. Tas nav nekas vairāk par elektromikroskopiska lieluma tauku lodītēm ar olbaltuma graudiņiem apkārt, tā ir nedzīva organiska matērija. HIV ir inde, kas vairojas.” HIV iekļūst organismā, pakāpeniski sagrauj cilvēka imūnsistēmu. Imunitāte ir organisma aizsargspēju kopums, kas vērsts uz parazītu, svešu šūnu, to skaitā arī audzēja šūnu, un vielu iznīcināšanu un izvadīšanu no organisma. Imunitātes reakcijās piedalās - kaulu smadzenes, aizkrūts dziedzeris, liesa, asins šūnas - makrofāgi, T un B limfocīti u.c. HIV, nokļūstot cilvēka organismā, piesaistās pie īpašiem veidojumiem, kas atrodas uz limfocīta, tad iespiežas tā iekšienē, iekļaujas šūnas ģenētiskajā aparātā un liek producēt vīrusa daļiņas, kamēr šūna iet bojā. Atkal jaunie vīrusi iedragā jaunas šūnas un tā joprojām. Līdz tam brīdim, kad limfocītu daudzums būs samazinājies tik lielā mērā, ka iestāsies imūndeficīts, var paiet no 2-14 gadiem. Tad iestājas HIV vīrusa pēdējā stadija - AIDS. Cilvēka ķermenis ir tik nespējīgs, ka nespēj atraidīt pat visniecīgāko infekciju. Vairumā ar AIDS saistīto nāves gadījumu izraisījušās tādas slimības kā plaušu iekaisums, Kapoši sarkoma, limfoma un plaušu tuberkoloze. Lielākoties šīs slimības izraisa cēloņi, ko vesela imūnsistāma ik dienas spēj atraidīt. Ne pa velti AIDS sauc par 20.gs. mēri. No HIV vīrusa atbrīvoties nevar un AIDS izārstēt arī navar, bet no tā var vienīgi izvairīties.

AIDS VĒSTURE
1981.g. jūnijā ASV iknedēļas izdevums “Saslimstības un mirstības vēstnesis” paziņoja par jaunu slimību. Salīdzinot vairāku ārstu sniegtos datus, saslimstības kontroles centrs bija konstatējis, ka starp jauniem, agrāk veseliem vīriešiem homoseksuālistiem parādījušies plaušu karsoņa gadījumi, kuri nepakļaujas ārstēšanai. Nākamajos vēstneša numuros tika ziņots, ka tajā pašā homosesuālistu grupā konstatēta paaugstināta saslimšana ar Kapoši sarkomu - limfātisko asinsvadu audzēju. Tā kā saslimuši bija vienīgi homoseksuālisti vīrieši, slimības parādīšanos no sākuma skaidroja ar viņu dzīvesveidu. Ārsti visai drīz atklāja, ka jaunās homoseksuālistu slimības pamatā ir organisma imūnsistēmas bojājums - iegūtais imūndeficīts. Iesākumā imūnnepietiekamības (aizsardzības sistēmas izjaukšanas) fenomenu mēģināja skaidrot ar vīriešu homosesuālistu seksuālās uzvedības īpatnībām. Neapstrīdami tika pierādīts, ka taisnajā zarnā ievadītā sperma nomāc imunitāti. Taču pagājušo gadsimtu laikā homosesuālistiem šādas slimības nebija. Baznīcas aprindas uzskatīja slimību kā taisnīgu sodu par pretdabisku uzvedību un noskaņoja sabiedrisko domu pret homoseksuālistiem. Kamēr mediķi diskutēja par imūndeficīta attīstības cēloņiem, parādījās arvien jauni un jauni ziņojumi par saslimšanas gadījumiem. Kad saslima pirmie vīrieši, kuriem nebija homoseskuālo intīmo kontaktu, šī teorija sagrīļojās.
1982.g.jūlijā jaunatklātā slimība tiek konstatēta hemofīlijas (iedzimta asinskaite, kuru izraisa noteiktas substances trūkums asinīs) slimniekiem. Tā kā ar hemofīlju slimo tikai vīrieši, zinātnieki joprojām bija pārliecināti, ka runa ir par tīri vīriešu slimību. Taču itin drīz starp slimniekiem parādījās arī sievietes narkomānes, tātad intravenozo narkotiku lietotāji. Daži AIDS rašanos šajā gadījumā mēģināja izskaidrot ar narkotiku nomācošo iedarbību uz imunitāti. Izrādījās, ka narkotiku izraisītā imūndepresija nav līdzīga imunitātes samazināšanai, kas bija raksturīga slimniekiem. Epidemilogi pievērsa uzmanību sakarībām dažādās slimnieku grupās.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register