Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:130198
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.04.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads    3
2.  Uztura vērtība    4
3.  Tauki    5
4.  Ogļhidrāti    6
4.1.  Šķiedrvielas    7
5.  Olbaltumvielas    8
6.  Ūdens    9
7.  Minerālvielas    10
8.  Vitamīni    12
9.  Uzturvielu daudzums dažādos produktos    14
10.  Pareiza un veselīga uztura pamatprincipi    15
11.  Veselīga uztura plāns    17
12.  Secinājumi    19
Extract

Par racionālu jeb fizioloģisku uzturu sauc uzturlīdzekļu kopumu, kas nepieciešams normālām dzīvības norisēm cilvēka organismā. Uzturs vajadzīgs normālai cilvēka augšanai un attīstībai, tas var būtiski ietekmēt organisma spējas pretoties slimībām, sekmēt organisma piemērošanos dažādām ārējās vides un cilvēka iekšējās vides pārmaiņām, var ietekmēt cilvēka radošo aktivitāti un mūža ilgumu. Racionālam uzturam ir liela nozīme cilvēka veselības saglabāšanā un slimību profilaksē. Uzņemtā uztura pārstrādāšana un asimilācija ir viena no galvenajām cilvēka fizioloģiskajām funkcijām. Uzturs cilvēka organismā tiek pakļauts dažādām bioloģiskām pārvērtībām un pārveidots tā, lai organisms no tā iegūtu dzīvības procesiem nepieciešamās vielas un enerģiju. Gremošanas traktā fermentu ietekmē uzturs sašķeļas līdz vienkāršākiem savienojumiem, zarnās uzsūcas, iekļūst asinīs un tiek izmantots audu un orgānu šūnu sastāvdaļu uzbūvei un atjaunošanai, organisma masas palielināšanai.
Svarīgākās uzturvielas ir tauki, ogļhidrāti un olbaltumvielas. Uzturā vēl vajadzīgas arī minerālvielas, vitamīni un ūdens, kas nepieciešams ikvienai organisma šūnai, tās vielmaiņai un kas palīdz organismam atbrīvoties no kaitīgiem vielmaiņas produktiem. Organisma uzbūvei tiek izmantots 63—70% ūdens, 22% olbv., 10% tauku, 3—5% minerālvielu. Uzturs nodrošina cilvēka organismu ar dzīvības norisēm nepieciešamo enerģiju.
Pārtikas produktu izskata un kvalitātes uzlabošanai, uzglabāšanas iespēju palielināšanai izmanto īpašas pārtikas piedevas, pie kurām pieder antioksidanti, emulgatori, smaržvielas, krāsvielas, konservējošās vielas, iebiezinātāji u.c.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register