Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:147720
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.11.2012.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Fruktoze, vispārīgs fruktozes raksturojums    4
  Fruktozes transports    6
  Fruktozes metabolisms    8
  Slimības    11
  Secinājumi    15
  Izmantotās literatūras saraksts    16
Extract

Fruktozes patēriņa ietekme uz uzturu. Vienkāršo cukuru patēriņš veido būtisku daļu no enerģijas daudzuma, kas tiek uzņemta ar uzturu. Tas ir ievērojami palielinājies pēdējo divdesmit līdz trīsdesmit gadu laikā. Vidējais saharozes un fruktozes patērētais daudzums gadā attīstītajās valstīs ir aptuveni 25% jeb viena cetrutā daļa no visa patērēto kaloriju daudzuma. Lai gan precīzi dati par kopējo fruktozes uzņemšanu nav pieejami, tiek lēsts, ka Amerikas Savienotajās Valstīs no kombinētā saharozes un fruktozes patēriņa daudzums ir robežās no 25 līdz 35 kg gadā katrai personai. Fruktoze ir ierosinājusi vielmaiņas slimības, to skaitā hiperlipidēmiju, insulīna rezistenci un aptaukošanos. Ideja, ka fruktoze ir šo negatīvo vielmaiņas traucējumu pamatā, ir balstīta uz nozīmīgu skaitu pētījumiem ar izmēģinājuma dzīvniekiem, kas tika baroti ar augstu saharozes un fruktozes koncentrāciju saturošu uzturu. Tas izraisīja svara pieaugumu, hiperlipidēmiju, insulīna rezistenci un hipertensiju- līdzīgi kā pētījumos ar cilvēkiem, tikai mazākā skaitā. Sakarā ar fruktozes un glikozes metabolisma atšķirībām aknās, par ko tika runāts jau iepriekš, fruktoze ir vairāk lipogēniska (eng. lipogenic) nekā glikoze un tādēļ aknās tā tiek tūlītēji pārvērsta par triglicerīdu, ko savukārt var eksportēt un uzglabāt taukaudos. Turklāt vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka fruktoze palielina cirkulējošo triglicerīdu līmeni postprandiālajā periodā, kā arī pierādījumi liecina, ka šis efekts ir vairāk izteikts cilvēkiem, kam ir hiperlipidēmija vai insulīna rezistence. Ilgstoši uzņemot lielu daudzumu fruktozes uzturā, var palielināties aterosklerozes vai citu kardiovaskulāro slimību risks. Jaunākie dati liecina, ka salīdzinājumā ar glikozi, patērējot uzturā fruktozi, kas nestimulē insulīna sekrēciju, rada cirkulējošā leptīna koncentrācijas samaznāšanos un novājina grelīnu, hormonu, ko ražo kuņģis un kas stimulē bada sajūtu un palielina pārtikas uzņemšanu. Attiecībā uz hormoniem insulīnu, leptīnu un grelīnu, kas iesaistīti ilglaicīgā endokrīnajā uztura uzņemšanas, enerģijas līdzsvara un ķermeņa aptaukošanās regulācijā- uztura fruktoze uzvedas vairāk kā uztura tauki nekā cita veida ogļhidrāti, kas ir veidoti no glikozes. …

Author's comment
Editor's remarks
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1326732
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register