Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:149853
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.11.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    5
  ĢMP rašanās    6
  ĢMP veidošana    8
  Kā veic ģenētisko modifikāciju?    10
  ĢMP iedarbība uz veselību    10
  Vai tas ir bīstami?    10
  Atpazīstam ienaidnieku   
  Iespējamie riski    13
  Pielikumi    13
  Izmantotā literatūra    23
  Secinājumi    24
Extract

Kopš 20. gadsimta 80. gadiem ģenētiski modificēta pārtika pamazām, bet ļoti stabili iegulst veikalu plauktos. Ģenētiski modificētas sojas pupas ir vairāk nekā 60 procentos no visiem tās saturošajiem produktiem- augu eļļā, sojas miltos, lecitīnā un sojas olbaltumvielās. Ģenētiski modificētā kukurūza ir sastopama apmēram 50% to saturošajos produktos, piemēram, kukurūzā, kukurūzas cietē, kukurūzas miltos un kukurūzas sīrupā. Dažos supermārketos pārdot ģenētiski modificēto tomātu pastu, un daudzās pārtikas ražošanas nozarēs lieto ģenētiski modificētus fermentus. Valdības normatīvie akti par marķēšanu neattiecas uz vismaz 95% produktu, kas satur ģenētiski modificētas sastāvdaļas, jo šajos noteikumos nav ietverta atvasinājumu marķēšana.
Patenti dod milzīgu motivāciju attīstīt biotehnoloģijas nozari un radīt jaunus ģenētiski modificētus organismus. Patenti nozīmē naudu, daudz naudas, un lielākā daļa patentu ir spēkā 17-20 gadus. Pašlaik ir apstiprināti vai gaida apstiprinājumu vismaz 200 patentu par ģenētiski modificētu dzīvnieku legalizēšanu- zivīm, govīm, pelēm un cūkām. Ir arī iesniegti patenti par dažādu sēklu un augu šķirnēm, kā arī neparastu gēnu un šūnu grupām, kas iegūtas no iezemiešu tautām.
Multinacionālās kompānijas, kas rada ģenētiski modificētos organismus, apgalvo, ka viņu ģenētiskās modificēšanas tehnoloģijas sagādās pārtiku visām badā dzīvojošajām tautām pasaulē, nodrošinās labāku ražu zemniekiem un apgādās mūs ar veselīgākiem pārtikas produktiem.
Zinātnieki, lauksaimnieki un medicīnas eksperti visā pasaulē atklāti ir atspēkojuši katru šo apgalvojumu. Tomēr zinātniskie pētījumi rāda, ka ilgtspējīgā lauksaimniecība dod lielāku ražu, īpaši- jaunattīstības valstīs. Ilgstošas prakses rezultātā ir iespējams iegūt labākas kvalitātes augsni, samazināt augsnes eroziju, padarīt tīrāku un drošāku apkārtējo vidi, kā arī ierobežot kaitēkļu daudzumu, samazinot izmantojamos pesticīdus. Ilgtspējīgā lauksaimniecība spēj nodrošināt ar veselīgāku un garšīgāku pārtiku, kam ir lielāka uzturvērtība. Ikviens, kurš ir ēdis mājās audzētas zemenes, kurām nav lietotas mākslīgās ķimikālijas, apliecinās iepriekš teikto.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register