Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:393211
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.04.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Vitamīna vispārīgs raksturojum   
2.  A vitamīn   
3.  B vitamīni   
4.  C vitamīni   
5.  D vitamīni   
Extract

Vitamīnu vispārīgs raksturojums.


Vitamīni-( no latīņu valodas vito - dzīve ,dzīvība + aminum - amins) molekulāri bioloģiski aktīvi organiskie savienojumi. Un tos iedala: ūdenī šķīstošie un ūdenī nešķīstošie, kas labi šķīst taukos.
Normālai cilvēka organisma darbībai ir nepieciešams pilnvērtīgs uzturs. Viena no pilnvērtīga uztura būtiskām sastāvdaļām ir vitamīni, bez kura līdzdalības nebūtu iespējami daudzveidīgie dzīvības procesi organismā.
Vitamīni netiek tieši izmantoti šūnu un audu veidošanai, nedod enerģiju, taču nepieciešami, lai attiecīgie dzīvības procesi varētu notikt. Īpaši svarīga ir vitamīnu uzņemšana bērnu un pusaudžu vecumā, lai nodrošinātu normālu organisma augšanu un attīstību. Katram vitamīnam ir savi specifiski uzdevumi organismā, bet visu vitamīnu darbība ir cieši savstarpēji saistīti. Vislabāk vitamīnus uzņemt ar dabiskiem, nepārveidotiem uzturlīdzekļiem, jo tā vieglāk iespējams saglabāt organismam vēlamās vitamīnu un pārējo uzturvielu savstarpējās attiecības.
Lai gan vitamīni pieskaitāmi uztura mikrokomponentiem, tomēr pat niecīgas novirzes no nepieciešamās devas izraisa organismā nopietnas sekas. Cilvēkam diennaktī ir jāuzņem noteikts daudzums dažādu vitamīnu. Saslimšanas var attīstīties gan tad ja vitamīni tiek uzņemti nepietiekošā daudzumā, gan tad, ja tie uzņemti par daudz.

Hipervitaminoze -ja kāda vitamīna ir pārāk daudz.
Avitaminoze –ja kāda vitamīna ir pārāk maz.

Gatavojot ēdienu, daļa vitamīnu zūd, tāpēc vēlams ēdienu gatavot traukā ar vāku, nepārliet no viena trauka otrā, pārāk ilgi nemaisīt un neturēt ilgi gaismā, kā arī nelietot atkārtoti uzsildītus ēdienus.



Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register