Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:484368
 
Evaluation:
Published: 07.02.2012.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 19 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Literatūras apskats    6
1.1.  Maņu orgānu sistēma    6
1.2.  Oža    7
1.2.1.  Ožas jušanas sistēmas uzbūve    7
1.2.2.  Smaržas sajūta    8
1.2.3.  Ožas traucējumi    9
1.3  Garša    10
1.3.1.  Garšas jušanas sistēmas uzbūve    11
1.3.2.  Garšas traucējumi    12
1.4.  Ožas un garšas maņu saistība    13
2.  Pētnieciskā daļa    15
2.1.  Eksperiments    15
2.2.  Eksperimenta plāns    15
2.3.  Eksperimenta metode    15
2.4.  Pētījumā izmantotie priekšmeti    16
2.4.1.  Piederumi    16
2.4.2.  Pētījumā izmantotās vielas    16
2.5.  Eksperimenta laiks un vieta    17
2.6.  Eksperimenta gaita    17
3.  Rezultāti un to analīze    18
  Secinājumi    23
  Literatūras saraksts    24
Extract

No 9 garšām precīzi noteica ar aizvērtu degunu un acīm – 100% - trīs gadījumos.
No 9 vielām precīzi noteica ar atvērtudegunu un acīm – 100% - sešos gadījumos.
Trīs mēģinājumi ar aizvērtām acīm un degunu skābo garšu noteica precīzi, bet vielas diegan neprecīzi, sāļo garšu noteica precīzi. Rūgto garšu noteica precīzi un vielas arī. Saldo garšu noteica precīzi, bet vielas nē. Ļoti pastiprināti reaģēja uz skābo garšu un to atpaina par nepatīkamo. Daudzas vielas neatpazina, jo garšām ikdienā garšām nepievērš pārāk lielu uzmanību un nenodarbojas ar kulināriju. Piparmetras garšu nespēja noteikt, jo tēja ir ļoti maiga, tā kā ir smēķētājs, tad noteikti lieto košļājamās gumijas ar piparmētru garšu kur piparmērtra ir ļoti lielā daudzumā, tāpēc nevarēja to atpazīt. Arī medus garšu neatpazina, jo uzturā nelieto medu.

Secinājumi
1. Zinātniski pētnieciskajā darbā izvirzītā hipotēze apstiprinājās, jo ir zināms, ka lielu iesnu gadījumā vai arī, tad kad deguns ir aiztaisīts ciet, ožas un garšas maņa pasliktinās.
2. Cilvēkiem, kas smēķē, ar laiku zūd garšas jušana. Cilvēkam ir ļoti grūti atpazīt un noteikt garšu.
3. Cilvēki izteiktāk izjūt skābo garšu, bet vielu nosaukumus nevarēja precīzi noteikt. Visspecifiskākās garšas garšas, ko varēja uzreiz atpazīt un sajust bija: rūgtā kafija, rūgtā tēja un sāļais sāls.
4. Pēc datiem varēja secināt to, ka cilvēki labāk sajūt garšas ar atvērtām acīm un degunu, lai var to pasmaržot un redzēt, arī nelielas iesnas netraucēja precīzi noteikt garšu, piemēram, dalībniekam nr. 3 bija iesnas, bet ar atvērtām acīm un degunu garšas noteica visprecīzāk. Daži dalībnieki apgalvoja, ka garšu labāk var noteikt ar aizvērtām acīm un degunu, jo tā ir vieglāk koncentrēties uz garšu, bet dati pierāda pretējo, ka labāki rezultāti ir, ja garšas nosaka ar atvērtu degunu un acīm.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register