Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:586264
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.08.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Olbaltumvielas - ir cilvēka ķermeņa uzbūves materiāls, kas nodrošina pilnvērtīgu augšanu, rūpējas, lai būtu stipri kauli, veseli zobi, mati un nagi. Tās organismā rada aizsargvielas pret infekcijām un piedalās vielmaiņas procesos. Olbaltumi ietilpst visu šūnu uzbūvē un piedalās šūnas dzīvības procesos. Olbaltumvielas veido 15% no dienas uztura kopējās enerģētiskās vērtības. Tas atbilst 0,8 gramiem olbaltumu uz 1 kilogramu svara jeb 50-75 gramiem olbaltuma dienā.
Pavisam ir 20 aminoskābes, un olbaltumu struktūra sastāv no dažādās kombinācijās izkārtotām aminoskābēm. Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu šūnu sastāvdaļa (no tām sastāv 45% no dzīvnieku organisma).Astoņas aminoskābes ir, tā saucamās, neaizstājamās, kuras organisms nespēj veidot pats, un tās obligāti ir jāuzņem ar uzturu.
Ir divi galvenie olbaltumu avoti:
1. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumi:
gaļa un gaļas produkti,
zivis un jūras produkti (vēži, garneles, kalmāri),
olas,
piens un tā produkti (krējums, biezpiens, siers, jogurts);
Augu izcelsmes olbaltumi:
graudi un graudu produkti (visu veidu maize, auzu pārslas, griķi),
pākšaugi ( pupas, zirņi, sojas pupas),
nedaudz olbaltumu ir dārzeņos un augļos.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register