Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:602301
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.03.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 14 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  Nepareiza uztura radītās problēmas    4
1.1.  Anoreksija    5
1.2.  Bulīmija    7
1.3.  Kompulsīvā pārēšanās    9
1.4.  Citas gremošanas traucējumu slimības    11
1.4.1.  Kuņģa čūla    11
1.4.2.  Gastrīts    11
2.  Liekais svars. Aptaukošanās    13
3.  Pareiza uztura pamatnoteikumi    17
4.  Praktiskā daļa    20
  Secinājumi    25
  Izmantotās literatūras saraksts    26
  Anotācija    27
  Annotation    28
  Pielikums    29
  Anketa    30
Extract

IEVADS
Šī tēma tika izvēlēta, tāpēc, ka ēšanas traucējumi mūsdienās ir manāmi saasinājušies. Ar vien vairāk jaunieši cieš no problēmām, ko sagādā nepareizs uzturs. Arī dažādos preses izdevumos šī problēma pēdējā laikā tiek aprakstīta plašāk nekā agrāk. Šim jautājumam aizvien biežāk pievērsušas arī zinātnieki- uztura speciālisti, kas izstrādājuši vairākus pareiza uztura režīmus. Lai cik slikti tas arī neizklausītos, pieaug to jauniešu skaits, kas cieš no kādas slimības saistībā ar uztura problēmām. Diemžēl arī daļā sabiedrības valdoši uzskati par skaistuma ideāliem ir daļēji vainojami pie tā. Vēl viens uztura traucējumu izraisītājs varētu būt mūsu pārlieku steidzīgais dzīves ritms vai tieši otrādi, mazkustīgs dzīves veids. Neskatoties uz to, ka šie faktori varētu ietekmēt ikvienu no mums, saslimst tikai daļa – tie, kam uz to ir īpaša nosliece.
Darba mērķis: Izzināt jauniešu ēšanas paradumus, noteikt, cik tas ir veselīgi/ neveselīgi un informēt viņus par dažām problēmām, ko var izraisīt nepareizs vai nepietiekams uzturs.
Darba uzdevumi:
1. Analizēt literatūru saistībā ar ēšanas problēmām.
2. Aptaujāt 7.-9.klašu skolēnus par viņu ēšanas paradumiem.
3. Apkopot rezultātus.
4. Izveidot informatīvu materiālu par ēšanas traucējumiem.
Darbā izmantotās metodes: Literatūras analīze, anketēšana.
Darba struktūra: Darbs sastāv no ievada, nodaļām, apakšnodaļām, izmantoto literatūru saraksta.

1.Nepareiza uztura radītās problēmas
Nepareizu uzturu var veicināt noteikts pusaudža psiholoģiskais stāvoklis, kā rezultātā jaunietis pēkšņi sāk ieturēt stingru diētu vai gluži otrādi – ēd ļoti daudz. Tieši pusaudži bieži sāk slimot ar bulīmiju vai anoreksiju. Īpaša riska grupa ir meitenes šajā vecumā – viņas šīs saslimšanas piemeklē deviņas reizes biežāk nekā zēnus. Nemiers, spriedze un nespēja veidot attiecības ģimenē – šie faktori veicina badošanos vai pārēšanos. Stress vai garlaicība bieži noved pie noteiktas pārtikas produktu lietošanas.
Pusaudža vecumā bērna ķermenis aktīvi nobriest un kļūst par pieauguša cilvēka ķermeni. Tādēļ viņam ir nepieciešams bagātīgs uzturs. Tomēr tieši pusaudži bieži izvēlas neveselīgas diētas vai ēd ļoti maz. Pusaudžu ēšanas paradumus viegli ietekmē draugi vai stereotipi, kā rezultātā viņu uzturs bieži vien ir neveselīgs un nepietiekams.
Nepareizs uzturs, neregulāras maltītes un nesabalansēta pārtika. Visbiežāk ar anoreksiju vai bulīmiju slimo pusaudži, lai gan nereti uzskata, ka šīs slimības ir pieaugušo problēma. Mūsdienās, kad tik svarīgi ir būt labākajam, ar vien vairāk meiteņu sadraudzējās ar šīm ”viltus draudzenēm” - anoreksiju un bulīmiju, kas ir ļoti nopietnas ēšanas traucējumu slimības, jo nereti beidzas ar ļoti nopietnām veselības problēmām vai pat nāvi.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register