Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:658608
 
Author:
Evaluation:
Published: 06.02.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 14 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Veselīgs uzturs laimīgas dzīves galvenais nosacījums    3
  Uzturvielu raksturojums    6
  Olbaltumvielas    7
  Šķiedrvielas    8
  Maize un taukvielas    9
  Taukvielas    10
  Ogļhidrāti    11
  Vitamīni    13
  Taukos šķīstošie vitamīni    15
  Minerālvielas    16
  Makroelementi    17
  Mikroelementi    18
  Balastvielas    18
  Ūdens    19
  Uzturvielas un to nozīme organismā    20
  Uzturlīdzekļu raksturojums    20
  Uztura piramīda    21
  Uztura režīms jauniešu vecumā    25
  Neveselīga uztura izraisītās slimības    26
  Medikamentu un uzturvielu mijiedarbība    30
  Lai nebūtu veselības problēmu    31
  Latvijas stāvoklis veselīga uztura jomā    33
  Uztura ietekme uz Latvijas iedzīvotāju veselību    34
  Veselīga dzīvesveida veicināšana    36
  Pielikums Nr.1 Barība smadzenēm    40
Extract

Veselīgs uzturs – laimīgas cilvēka dzīves galvenais nosacījums.

Cilvēka mūža garumu un darba spējas nosaka viņa dzīves stils. Viens no pamatprincipiem ir uzturs jeb enerģijas un barības vielu uzņemšanas nosacījumi cilvēka eksistencei. Ikvienam vajadzētu zināt, kādas sakarības pastāv starp viņa veselību, iespējamām slimībām (cukura diabēts, infarkts, aptaukošanās, ļaundabīgais audzējs), pašsajūtu un uzturu. Svarīgi ir izvērtēt ēšanas ieradumus, piemēram, ēdienreižu skaitu. Pareizs uzturs nodrošina cilvēka optimālu augšanu, attīstību, augstas darbspējas un labu adaptāciju starp dažādiem ārējās vides faktoriem. Veselīgam uzturam ir jāatbilst trīs pamatprasībām – ēdienam ir jābūt dažādam, tā sastāvdaļām ir jābūt sabalansētam un ēdot jāievēro mērenība. Kaitīgs ir ne tikai atsevišķu uztura sastāvdaļu pilnīgs vai daļējs trūkums, bet arī to pārmērība. Sabalansēta uztura galvenais princips ir svarīgo uzturvielu un bioloģiski aktīvo vielu attiecības uzturā atkarībā no vecuma, dzimuma, darba veida un organisma funkcionālā stāvokļa. Olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu attiecībām uzturā jābūt 1 : 2.7 : 4.6 pēc enerģētiskās vērtības. Pareiza uztura sastādīšanai jāzina gan produktu ķīmiskais sastāvs, ko var atrast tabulās, gan uzturvielu izmaiņas produktu uzglabāšanas un pārstrādāšanas procesos. Enerģijas vērtībai uzturā jābūt tādai pat kā enerģijas patēriņam organismā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register