Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
14,20 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:706645
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.08.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 30 units
References: Not used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Apzīmējumu saraksts    5
  Ievads    6
1.  F.Naitingeilas vides piemērošanās māszinību teorijas analīze    8
2.  Salmoneloze    10
2.1.  Epidemioloģiskais raksturojums    10
2.2.  Inficēšanās    11
2.3.  Klīniskā aina    12
2.4.  Ārstēšana    13
3.  Profilakse    14
3.1.  Pasākumi, kas vērsti pret epidēmiskā procesa pirmo posmu    14
3.2.  Pasākumi, kurus izmanto epidēmiskā procesa otrajā posmā    16
3.2.1.  Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizācija    16
3.3.  Pasākumi, kas jāveic epidēmiskā procesa trešajā posmā    17
4.  Izglītojošais darbs    18
4.1.  Potenciāli bīstamie pārtikas produkti    18
4.2.  Drošas pārtikas ieteikumi    19
5.  Pētnieciskā daļa    24
5.1.  Pētījuma metodoloģija    24
5.2.  Rezultāti un analīze    25
  Secinājumi un ieteikumi    33
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    35
  Pielikumi    37
Extract

SECINĀJUMI UN IETEIKUMI
Izvirzītais pētniecības darba mērķis - noskaidrot sabiedrības pieredzi salmonelozes profilaksē ir sasniegts. Uzstādītie uzdevumi ir izpildīti: veikta literatūras analīze par salmonelozi, tās profilaksi un F. Naitingeilas māszinību teoriju, izstrādāta anketa un veikta aptauja, apkopoti un analizēti aptaujas rezultāti, kā arī izdarīti secinājumi. Apkopojot pētījuma rezultātus izvirzītā hipotēze - sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē būtu labāka, ja tiktu ievēroti potenciāli bīstamo pārtikas produktu izmantošanas ieteikumi, tika apstiprināta.
Apstiprinājums tika veikts pamatojoties uz sekojošiem punktiem:
1. Lielākā daļa aptaujāto respondentu nepievērš uzmanību vai atzīmē kā mazsvarīgu nevārīta vai nepasterizēta piena lietošanu uzturā. Puse no aptaujātajiem respondentiem nepievērš uzmanību vai atzīmē kā mazsvarīgu olu cepšanas laiku. Gandrīz trešā daļa aptaujāto nepievērš uzmanību un atzīmē kā mazsvarīgu olu vārīšanas laiku, bet lai salmonellas ietu bojā un neizraisītu saslimšanu ar salmonelozi ir nepieciešama atbilstoša termiskā apstrāde.
2. Vairāk nekā trešā daļa no aptaujātajiem respondentiem mēdz iegādāties ātri bojājošos pārtikas produktus vietās, kur tie nav tikuši uzglabāti ledusskapī vai aukstuma vitrīnā, līdz ar to riskējot saslimt ar salmonelozi, jo pēc literatūras avotu datiem – temperatūrā, kas ir augstāka par +5 °C un zemāka par +60°C notiek aktīva baktēriju vairošanās. Nevienu produktu nevar uzskatīt par pilnīgi tīru no baktērijām. Baktēriju skaits šādā temperatūrā var dubultoties vidēji 20 minūtēs, 4 stundās baktērijas var savairoties līdz pat 4096 baktērijām, lai saslimtu ar salmonelozi, minimālajam baktēriju skaitam pārtikas 1 gramā jābūt tikai 10 -15 šūnām.
3. Gatavo un jēlo produktu griešanai tikai 17.4% no aptaujātajiem respondentiem vienmēr izmanto atsevišķus nažus un dēlīšus, tāpat lielākā daļa aptaujāto ne vienmēr virtuvē gatavos un jēlos produktus glabā un gatavo atsevišķi. Jēlprodukti un to šķidrumi var saturēt salmonellas baktērijas, kas produktu sagatavošanas un uzglābšanas laikā var tikt pārnestas uz citiem produktiem, tādējādi veicinot saslimšanu ar salmonelozi.
4. Jautājumā par roku mazgāšanu, aptaujātie respondenti pārliecinoši apstiprināja tās nozīmīgumu (skat. 5.2.8.att.) no šiem rezultātiem var secināt, ka visbiežāk personīgās higiēnas neievērošana nav par iemeslu saslimšanai ar salmonelozi.

Pētījuma rezultātā, ņemot vērā zinātnisko literatūru, apkopotos datus to analīzi un rezultātus, tiek izvirzīti sekojošie priekšlikumi jeb ieteikumi, lai uzlabotu sabiedrības pieredzi salmonelozes profilaksē:
1. Iedrošināt sabiedrību meklēt mediķu palīdzību gadījumos, kad caureja, vemšana vai slikta dūša ir vieglākā formā, jo līdz šim to vienmēr dara tikai 8.1% aptaujāto respondentu.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register