Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:984738
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.11.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Vitamīni    3
1.1.  Organisma apgāde ar vitamīniem    3
1.2.  Ķimisko processu iedarbiba uz vitamīniem    4
1.3.  Vitamīnu iedalījums    4
2.  Minirālvielas    5
2.1.  Minirālielu iedalījums    5
Extract

Ievads
Lai cilvēka organisms spētu normāli augt un atjaunoties, lai normāli funkcionētu visas tā sistēmas, cilvēkam nepieciešams pilnvērtīgs uzturs. Ar uzturu jāuzņem olbaltumvielas, taukvielas, ogļhidrāti, minerālvielas, balastvielas, garšvielas (aromātiskās vielas), vitamīni un ūdens, turklāt šīm uztura sastāvdaļām jābūt noteiktās savstarpējās attiecībās. Katrai no tām ir sava īpaša nozīme.
1.Vitamīni
Viena no uztura sastāvdaļām ir vitamīni – organiskās vielas, kas regulē organisma vielmaiņas norises. Vitamīni nepieciešami ļoti niecīgos daudzumos. Tie gan netiek tieši izmantoti šūnu un audu veidošanai, nedod enerģiju, taču ir nepieciešami, lai attiecīgie procesi varētu norisēt.
1.1 Organisma apgāde ar vitamīniem
Lai raksturotu organisma apgādi ar kādu no vitamīniem, lieto dažādus terminus: avitaminoze, hipovitaminoze, hipervitaminoze. Avitaminoze ir pilnīgs kāda vitamīna trūkums organismā. Tad rodas izteikts patoloģisks stāvoklis.Ja avitaminoze pastāv ilgāku laiku, organisma bioķīmiskās reakcijas vairs nevar pareizi norisēt un organisms iet bojā.
Hipovitaminoze ir kāda vitamīna nepietiekamība organismā. Arī tad rodas dažādas patoloģiskas izmaiņas, kas atkarīgas no konkrētā vitamīna deficīta. dažādām zemēm raksturīgas dažādas hipovitaminozes, tas ir, dažādu vitamīnu nepietiekamība. Tās ir atkarīgas no uztura īpatnībām, kas savukārt saistītas ar ekonomiskiem faktoriem un klimata specifiku, kā arī ēšanas ierašām. Atsevišķiem cilvēkiem hipovitaminoze var rasties dažu slimību rezultātā, kaut arī uzturā vitamīnu ir pietiekami.
Hipervitaminoze ir organisma pārsātinātība ar kādu vitamīnu.Ir vitamīni, kuri pārāk lielos daudzumos gan noslogo organisma bioķīmiskās sistēmas, bet klīniskus traucējumus neizraisa. Taču vairāki vitamīni, ja to organismā ir par daudz, rada dažādas slimīgas izmaiņas. Parasti hipervitaminozes rodas, lietojot vitamīnu preparātus. Uzskata , ka ar dabiskiem produktiem vitamīnus par daudz uzņemt nevar.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register