Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:342792
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.03.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Kas ir graudaugi   
2.  Kas graudā ir tik vērtīgs   
3.  Graudu daudzveidība   
3.1.  Rudzi   
3.2.  Mieži   
3.3.  Griķi   
3.4.  Kvieši   
3.5.  Auzas   
3.6.  Kukurūza   
3.7.  Rīss   
3.8.  Prosa   
4.  Graudaugu izmantošana   
4.1.  Milti   
4.1.1.  Miltu klasifikācija   
4.2.  Maize   
4.2.1.  Kviešu   
4.2.2.  Rudzu   
4.2.3.  Diētiskā   
4.2.4.  Graudu   
4.2.5.  Uzkodu   
4.3.  Putraimi   
4.4.  Makaroni   
4.4.1.  Makaronu iedalījums   
4.5.  Miltu konditorejas izstrādājumi   
4.6.  Rīvmaize   
4.7.  Raudzētie dzērieni   
Extract

Kas ir graudaugi.

Graudaugi ir labības- svarīgākā kultūraugu grupa. Tie pieder pie graudzāļu dzimtas- viengadīgi, divgadīgi viendīgļlapju klases lakstaugi, izņemot griķus, kuri pieder pie sūreņu dzimtas, un pākšaugus, kas pieder pie tauriņziežu dzimtas. Tie ir -rudzi, kvieši, kukurūza, griķi, prosa, rīsi –kurus mēs saucam par labībām, bet kaņepju un saulgriežu sēklas var saukt par pākšaugiem. Tos izmanto graudu ieguvei.[e] Visas labības iedalās divās grupās:
1.grupas labība – rudzi, kvieši, mieži, auzas, tritikāle;
2.grupas labības – rīss, kukurūza, prosa, sargo.
Mērenajā klimata joslā audzē galvenokārt pirmās grupas jeb īstās labības. Tās var būt kā ziemāji, tā arī vasarāji. Latvijā atbilstoši klimatiskajiem apstākļiem pamatā audzē ziemas rudzus, ziemas un vasaras kviešus un tritikāli, vasaras auzas un nelielās platībās arī ziemas miežus. Otrās grupas labībām ir tikai vasarāju formas, un tās audzē pārsvarā siltāka klimata joslās.[4]
Graudaugu pārtikas produkti cilvēku uzturā ieņem aizvien nozīmīgāku vietu. Daudzās pasaules attīstītākajās valstīs tiek pārskatīta pārtikas patēriņa bilance par labu graudu produktiem. Dietologi uzskata, ka cilvēka uzturā graudaugu produktiem( maizei, sausajām brokastīm, biezputrām, rīsiem, makaroniem) kopā ar kartupeļiem jābūt ap 40% no visām pārtikas produktu grupām.
Graudaugu sējplatības pasaulē aizņem ap 705 milj. ha, tas ir, gandrīz pusi no visas aramzemes, no tiem kvieši~ 32%, rīss~21% un kukurūza~20%.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register