Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:589237
 
Evaluation:
Published: 03.01.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Extract

Izcelšanās un izplatība. Galda bietes cēlušās no savvaļas bietēm, kas vēl tagad aug Vidusjūras zemēs, Mazāzijā, Aizkaukāzā, Krimā, Indijā un citur. Kā kultivētus dārzeņus galda bietes uzturā lieto, sākot ar 8. gs. Latvijā galda bietes ievestas 12. gs. Ar biešu selekciju plašāk sāp nodarboties tikai 19. gs.

Botāniskais raksturojums. Galda bietes (Beta vulgaris) ir divgadīgi svešaputes balandu dzimtas dārzeņi. Pirmajā gadā izaug lapu rozete un sulīga sakne. Uzturā mēs lietojam šo sulīgo sakni (visbiežāk vārītas vai marinētas,arī svaigā veidā salātos). Galda bietēs ir 1,2 – 1,3% olbaltumvielu, 10 –11% ogļhidrātu. No minerālvielām pārsvarā ir kālijs, nātrijs, kalcijs. Vitamīnu galda bietēs nedaudz – 10 – 25 mg % C vitamīna. Galda biešu vērtību palielina organiskās skābes – ābolskābe, citronskābe, vīnskābe un skābeņskābe. Īpatnējo garšu bietēm piedod alkaloīdi – saponīns un betaīns. Ārstnieciskos nolūkos galda bietes lieto pret hroniskiem vēdera aizcietējumiem, nierakmeņu šķīdināšanai, pret mazasinību, kuņģa, aknu un zarnu trakta darbības regulēšanai. …

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register