Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:670370
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.08.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Graudi    4
  Grauda uzbūve    4
  Graudu ķīmiskais sastāvs un uzturvērtība    8
  Graudaugu raksturojums    12
  Botāniskais raksturojums    12
  Ķīmiskais sastāvs    13
  Augšana un attīstība    13
  Ziemāju labības    15
  Ziemas rudzi    16
  Botāniskais raksturojums    17
  Auzas    18
  Botāniskais raksturojums    19
  Griķi    20
  Botāniskais raksturojums    21
  Rīss    21
  Botāniskais raksturojums    22
  Literatūras saraksts    23
Extract

Grauda uzbūve.

Graudi ir graudzāļu augļi, kuru uzbūves īpatnības ir atkarīgas no ziedu izvietojuma. Maizes labības graudi sastāv no augļapvalka, sēklapvalka, aleirona slāņa, miltaina kodola – endospermas un dīglīša. Graudiem sēklapvalks ir saaudzis ar augļapvalku un veido graudapvalku. Kviešu grauda strupais gals pārklāts ar apmatojumu jeb cekuliņu. Rīsu un kukurūzas graudiem šāda cekuliņa nav. Pretējā pusē grauda asajā galā redzams dīglītis. Griķu graudi faktiski ir riekstiņi, kam sēklapvalks nav saaudzis ar augļapvalku, bet kodols pārklāts ar raupjiem apvalkiem.
Apvalki satur daudz kokšķiedras – celulozes un minerālsāļu, kā arī silīcijskābi, tiem ir abrazīvas īpašības. Zem sēklapvalka ir bezšūnu struktūras – hialīna slānis, kas spēj strauji vadīt mitrumu un piegādāt to endospermai. Augļapvalka masa ir 4-6% no grauda kopējās masas, sēklapvalku masa – no 2 līdz 2,5% un tie satur krāsojošas vielas, kas nosaka graudu krāsu. Aleirona slānis ir kodola starpslānis un satur olbaltumvielas, taukus, minerāļus, B1, B2, PP, vitamīnu, bet tajā ir daudz kokšķiedras – celulozes un hemicelulozes, kas apgrūtina citu uzturvielu izmantošanu organismā.
Tāpēc graudus pārstrādājot, apvalkus un aleirona slāni atdala. Endosperma ir galvenā uzturā izmantojamā grauda daļa, kas ir 80-82% no grauda masas. Tā sastāv no lielām šūnām, kuras pildītas ar cieti (36-59%), olbaltumvielām(7-12%), kā arī cukuriem (2-3%), taukiem(1-1,5%), nedaudz kokšķiedras, minerālsāļiem un vitamīniem. Graudus pārstrādājot, no endospermas iegūtiem produktiem raksturīga augsta uzturvērtība un izmantojamība, bet zema bioloģiskā vērtība, jo to sastāvā ir maz vitamīnu un minerālvielu.[1]

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register