Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:746378
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.11.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Kas ir raugs?    3
2.  Rauga vēsture    5
3.  Rauga ražošana    7
4.  Rauga uzglabāšana    9
5.  Rauga loma maizes cepšanā    10
6.  Rauga daudzums mīklā    11
7.  Dažādas ziņas par raugu    15
8.  Specializēto raugu komplekti    17
9.  Rauga tehniskās prasības    20
10.  Secinājumi    24
Extract

Raugs ir dzīvs organisms, kurā proteīns ir 45%, ogļhidrāti 40%, nukleīnskābe 10%, lipīdi 5%. Rauga gabaliņš izskatās kā viendabīga masa, bet, ja uz to skatās caur mikroskopu, var redzēt, ka masa sastāv no neskaitāma daudzuma apaļām vai ovālām rauga šūnām. Rauga šūna ir bezkrāsaina un atgādina olas uzbūvi. Lūk, tā izskatās rauga šūna zem mikroskopa. Tā sastāv, no apvalka (apvalks nav blīvs, tajā ir poras, caur kurām šūna saņem barību, kas nepieciešama vairošanās procesam), protoplazmas, šūnas kodola. Šūnas vairojas veģetatīvi. Veģetācija notiek ar pumpurošanos, rauga šūnai, kā katram dzīvam organismam, piemīt dabiska vajadzība turpināt savu dzimtu. Rauga vairošanās process ir ļoti vienkāršs. Šūnas kodols virzās uz šūnas apvalku un dalās. Tajā vietā, kur kodols sadalījies, izveidojas neliels pumpuriņš, tā saucamā „meitas” šūna, kura strauji aug, līdz kļūst liela un tad atdalās no „mātes” šūnas. No vienas „mātes” šūnas var atdalīties līdz 50 „meitas” šūnām. 1 g rauga sastāv no 10-20 miljardiem šūnu. Lai saprastu, cik ātri aug rauga šūna, kā piemēru var minēt to, ka lai cilvēks kļūtu pieaudzis ir jāpaiet 20 gadiem, bet rauga šūnai pietiks ar 4 stundām. Svarīgākā rauga īpašība ir tā, ka tas saraudzē cukuru un pārvērš to ogļskābā gāze un metanolā /spirtā/. Eksistē vairākas rauga rases, katrs rauga ražotājs izmanto savējo.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register