Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:792822
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.02.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Diļļu vēsturiskais raksturojums    4
  Uzturvērtība    4
  Prečziniskais raksturojums    3-6
  Tehnoloģiskā karte Nr.1    7
  Tehnoloģiskā karte Nr.2.    8
  Tehnoloģiskā shēma    9
  Secinājumi    10
  Izmantotā literatūra    11
Extract

Garšaugi ir bijuši vieni no pirmajiem augiem, ko pirmatnējais cilvēks iepazinis un sācis lietot kopā ar pārējiem produktiem savā uzturā. Cilvēka prātus vienmēr nodarbina pilnvērtīga uztura problēma. Un garšaugiem ir liela nozīme ne tikai ēdienu garšas un smaržas uzlabošanā, bet arī to uzturvērtības bagātināšanā. Tālā senatnē, kad mūsu senči pārtika no medījumiem un zivīm, cilvēki jau pazina un lietoja garšaugus. Vajadzīga tikai neliela, dažkārt pat niecīga garšvielu piedeva, lai ēdiens kļūtu patīkamāks gan pēc smaržas un garšas, gan pēc izskata un līdz ar to sekmētu ēstgribu, uzlabotu saņemtās barības sagremošanu un izmantošanu. Ir izpētīts, ka daudzas slimības saistītas ar nepilnīgu un neracionālu uzturu. Neracionāla uztura dēļ visvairā cieš bērnu fiziskā un garīgā attīstība. Pilnvērtīgā uzturā jābūt barojošo vielu pilnam kompleksam. Pilnvērtīgs uzturs sastāv no ūdens, olbaltumvielām , taukiem, ogļhidrātiem, minerālvielām, vitamīniem, fermentiem, ēteriskajām eļļām, organiskajām skābēm, fitoncīdiem, krāsvielām un vēl daudziem citiem savienojumiem. Pareizi komplektēts un garšīgi pagatavots ēdiens ir mūsu veselības pamats. Ja lieto garšvielas, smaržas un garšas ziņā var pagatavot ļoti dažādus ēdienus.
Viena no galvenajām sastāvdaļām garšaugos ir ēteriskās eļļas, kurās ietilpst ļoti daudz sastāvdaļu: eļļas, alkaloīdi, glikozīdi, miecvielas, vitamīni, mikroelementi,flavonoīdi, olbaltumvielas, rūgtvielas, gļotas, organiskās skābes, steroīdi, saponīni, kumarīni. Ēteriskajām eļļām un to galvenajām sastāvdaļām ir antiseptiskas, pretiekaisuma, pretkrampju un antispazmatiskas īpašības, tās novērš pūšanas un rūgšanas procesus zarnās, sekmē bronhu un piena dziedzeru, žūlts un gremošanas orgānu sekrēciju. Mūsu audzētajos garšaugos ir liels vitamīnu saturs, taču vēl lielāks tas ir savvaļas garšaugos.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register