Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:880365
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.11.2011.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    1
  Medus rašanās process    2
  Medus veidi pēc izcelsmes    3
  Medus iedalījums pēc realizācijas    4
  Medus ķīmiskais sastāvs    5
  Medus fizikālās īpašības    6
  Medus marķēšana un fasējums    7
  Medus uzglabāšana    8
  Pielikums    8
Extract

Medus ķīmiskais sastāvs
Medus ķīmiskais sastāvs (Sk.2.attēlu) ir atkarīgs no ievāktā nektāra, klimatiskajiem apstākļiem, bišu rases utt. Jo vairāk medū fruktozes, jo sliktāk tas kristalizējas. Cukuri medū ir līdz 95% no sausnas, un tie pārsvarā ir monosaharīdi. Monosaharīdi fruktoze un glikoze ir cukuri, kas piešķir medum saldumu. Fruktoze nosaka medus higroskopiskās īpašības, bet glikoze kristalizēšanos ātrumu. Liela nozīme ir fruktozes procentuālam pārsvaram pār glikozi, kas nosaka kristalizēšanās ātrumu. Šīs attiecības ir raksturīgas medus tipiem atkarībā no izcelsmes.
No minerālvielām medū konstatēti 37 pelnu elementi. Minerālvielas (Sk.3.attēlu) vairāk ir tumšā medū, bet mazāk gaišā medū. Šo sakarību ir izpētījusi zinātnieku grupa White vadībā 1962. gadā Viskonsīnā, ASV. Analizējot minerālvielu saturu medū ir iespējams noteikt arī medus viltojumus. Dabīgi medū ir vairāk K un mazāk Na, bet viltojot medu ar fruktozi saturošu sīrupu šī attiecība mainās. Šai analīzei ir pietiekami liela ticamība, lai izmantotu medus viltojumu noteikšanā. Sevišķi daudz medū ir kālija, fosfora, kalcija, hlora, sēra, nātrija un magnija. No mikroelementiem medū ir dzelzs, mangāns, varš un kolbalts. Lapu medū minerālvielu ir vairāk nekā ziedu medū. Medū konstatēti fermenti invertāze, amilāze, diastāze, fosfatāze, katalāze, lipāze. Medū sastopamas 23 brīvās aminoskābes. Visvairāk ir prolīna un fenilalanīna, tad seko asparagīnskābe, glutamīnskābe un tirozīns. Medū galvenokārt ir B grupas vitamīni (Bi, B2, B3, B6, PP, H), arī A, C un E vitamīns. D vitamīns nav konstatēts. Vēl medus satur dekstrīnus - cietes skaldproduktus, kas šķīst ūdenī un kavē medus kristalizēšanos

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1318028
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register