Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:951613
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.02.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 6 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads    2
2.  Latviešu virtuvē biežāk izmantotie garšaugi un garšvielas    2
3.  Latviešu virtuvē mazāk populārie garšaugi un garšvielas    13
4.  Garšaugu un garšvielu ārstnieciskā iedarbība    19
5.  Garšaugu un garšvielu aromāta pielietojums    22
6.  Garšaugu audzēšana    26
7.  Garšaugi, garšvielas kulinārijā un dzērienu pagatavošanā    28
8.  Secinājumi    30
9.  Izmantotie avoti    31
Extract

Pēc apkopoto anketu rezultātiem un iepazīšanās ar literatūru par garšaugiem, garšvielām, nācu pie secinājuma, ka mēs ikdienā izmantojam diezgan šauru spektru no plašā piedāvājumu klāsta. Turpmāk iepazīstināšu ar dažiem ļoti vērtīgiem garšaugiem, garšvielām.
Smaržīgais pipars. Smaržīgie pipari patiesībā nemaz nav pipari. Tie ir mūžzaļā miršu dzimtas koka negatavi, kaltēti augļi (ogas). To dzimtene ir Jamaika, mūsdienās tos audzē arī Meksikā, Hondurasā un Gvatemalā. Smaržīgo piparu asā svaigā garša augstu tiek vērtēta Amerikā, Eiropā un Krievijā.
Smarža ir ļoti spēcīga un aromātiska, atgādinot krustnagliņas un kanēļa smaržu ar vieglu piparu nokrāsu – nedaudz līdzīgs muskatriekstam.
Auglis satur no 2 līdz 5 procentiem ēteriskās eļļas (precīzs daudzums ir atkarīgs no ražas novākšanas laika). Lapas satur mazāk ēteriskas eļļas.
Smaržīgā pipara aromāts papildinās zupu, marināžu un mērču garšu, kā arī padarīs spilgtākus medījumu un zivju ēdienus. Kompoti, prjaņiki, pudiņi, mīklas sacepumi būs garšīgāki, ja gatavošanas laikā tiem pievienosiet smaržīgos piparus. Vienam kilogramam produkta jāpievieno 2 līdz 5 smaržīgo piparu graudiņus. Iesakām piparus izņemt no pilnībā pagatavota ēdiena.
Līdz pat šai dienai Jamaika ir lielākais smaržīgo piparu eksportētājs. Tiek audzēts arī Centrālajā Amerikā (piemēram, Meksikā, Hondurasā), bet kvalitātes ziņā smaržīgais pipars, kas audzēts Jamaikā skaitās vislabākais.
ASV smaržīgos piparus sauc par allspice jeb visu garšu garšviela, jo to garša un smarža atgādina vairāku garšvielu maisījumu, un visvairāk jūtamas krustnagliņas, kanēlis un muskats. Smaržīgie pipari ir daudz maigāki un aromātiskāki nekā melnie pipari.Ar smaržīgiem pipariem pārkaisa gaļu, piemēram, gatavojot karbonādi, tie labi piemēroti mērcēm, sacepumiem, marinādēm un siļķēm.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1114913
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register