Katra sabiedriskās ēdināšanas nozare atšķiras pēc tipiem, specializācijas un uzcenojuma .Nozares īpatnības:vairums nozaru uzņēmumu aprobežojas ar vienas vai, augstākais, divu funkciju izpildi, piemēram, pārtikas rūpniecības uzņēmumi realizē ražošanas funkciju;tirdzniecības uzņēmumi realizē produkcijas realizācijas funkciju;ēdināšanas uzņēmumi pilda 3 saistītas, laikā saskaņotas funkcijas:
1) kulinārijas produkcijas ražošana,
2) kulinārijas produkcijas realizācija,
3) kulinārijas produkcijas patēriņa organizācija (uz vietas)
Ēdināšanas uzņēmumu nozarē pircēji ir arī paši patērētāji, atšķirībā no tirdzniecības nozares, kur pircējs ne vienmēr ir arī patērētājs . To nosaka produkcijas ražošanas, realizācijas un patēriņa termiņu īslaicīgums . Tas liek ražot ēdienus nelielā daudzumā, atkarībā no to noieta jeb esošā pieprasījuma uz noteiktu brīdi . Ēdināšnas uzņēmumiem ir arī stingrākas sanitāri higiēniskās prasības . Ēdināšanas uzņēmumu nozare sadarbojas, kooperējas un veido sakarus ar dažādām tautsaimniecības nozarēm:būvindustriju (celtniecības organizācijas) materiāli tehniskās bāzes veidošanā,mašīnbūves rūpniecības nozare (iekārtas),kokapstrādes rūpniecība (mēbeles) u .c . tautsaimniecības nozares Organizācijas īpatnības:saražotās produkcijas sortimenta atkarība no patērētāju pieprasījuma,pieprasījuma izmaiņas sakarā ar patērētāju plūsmas neviendabīgumu dažādos laika periodos (noteiktā sezonā, svētkos, nedēļas nogalē, pusdienas laikā u .c .),uzņēmuma darba režīma atkarība no šo uzņēmumu apmeklētāju darba režīma (iestādēs, skolās, ražošanas uzņēmumos u .c .) .Papildus pakalpojumi:pusdienu piegāde darba vietās, mājās,pavāru pakalpojumi ēdienu gatavošanā ,darbinieku noma banketiem,viesmīļu pakalpojumi galda klāšanā, banketu organizēšanā un apkalpošanā ēdināšanas uzņēmumā,viesmīļu pakalpojumi banketu apkalpošanā mājas apstakļos kā arī citi.
…