Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:760064
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.09.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
2.  Ievads    2
3.  Piena pašizmaksas samazināšanas iespējas    3
4.  Cik lielām jābūt govju mītnēm    4
4.1.  Mītņu lielums un ražošanas izmaksas    4
4.2.  Nozīmīgākie ganāmpulka lielumu ierobežojošie faktori    4
4.3.  Slaucamo govju skaits, ko var apkalpot viens cilvēks    5
4.4.  Optimālais ganāmpulku lielums    6
5.  Kādas tehnoloģijas un tehniku izvēlēties    7
5.1.  Kad atmaksājas modernās tehnoloģijas un tehnikas ieviešana?    7
5.2.  Ekonomiski izdevīgie mehanizācijas risinājumi atkarībā no govju skaita kūtī    7
5.3.  Kāpēc populāra kļūst govju nepiesietā turēšana    8
6.  Precīzas lopkopības tehnoloģijas    9
6.1.  Piena ražošanas vadības sistēma    9
6.2.  Teļu barošanas vadības sistēma    10
6.3.  Precīzās lopkopības tehnoloģijas Latvijā    10
7.  Piena kvalitāte un to ietekmējošie faktori    11
7.1.  Mikroorganismu ietekme uz piena kvalitāti    11
7.2.  Būtisks piena piesārņotājs – psihotropās baktērijas    11
7.3.  Dzesēšanas nozīme piena kvalitātē    11
7.4.  Piena trauku tīrība    12
8.  Govju ēdināšana    13
9.  Lopbarība    14
10.  Govju šķirnes un jauna tipa veidošana    15
10.1.  Dažādu šķirņu izmantošana govju jaunā tipa izveidošanā    16
10.2.  Latvijas zilās govis    16
11.  Izmantotā literatūra    18
Extract

Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā jau nesušas un vēl nesīs pārmaiņas visā valstī kopumā, tātad arī tautsaimniecībā - tai skaitā piena ražošanā. Lai paaugstinātu Latvijas lopkopības (t.sk. piena lopkopības) produkcijas konkurētspēju iekšējā un arī ārējā tirgū, lopkopības produkcijas ražotājiem jāatrisina divi svarīgi un grūti uzdevumi:
ražošanas izmaksu samazināšana;
produkcijas kvalitātes paaugstināšana.
Piena ražotājiem jāpielāgojas un jāattīsta savas saimniecības tā, lai spētu izpildīt augstās kvalitātes prasības un vienlaicīgi pašizmaksa jāsamazina līdz minimumam, lai gūtu maksimālu peļņu. Jādomā, kāds ir optimālais ganāmpulka lielums attiecīgajā saimniecībā, kāda ir pieejamā tehnoloģija un tehnika un kādu jauno tehniku būtu vērts ieviest, lai tas atmaksātos. Gluži tāpat ir jāizlemj, kādas šķirnes govis turēt, kā un ar kādu barību barot.
Jāatzīst, ka piensaimniecība ir sarežģīta un komplicēta ražošanas nozare, kurā visi atsevišķie faktori (piem., tehnoloģijas un ganāmpulka lieluma izvēle) ir savstarpēji cieši saistīti, tādēļ nevar runāt par, piemēram, atsevišķas tehnikas vai tehnoloģijas pārākumu par citām, neņemot vērā ganāmpulka lielumu, turēšanas un slaukšanas apstākļus, vidējos izslaukumus un citus pašizmaksu un piena kvalitāti ietekmējošos faktorus.
Jāņem vērā arī tas, ka piensaimniecība nepārtraukti attīstās, attīstās tehnika, govju šķirnes, tiek atklātas arvien jaunas tehnoloģiskās iespējas, mainās kvalitātes prasības un līdzekļi kā tās sasniegt. Piena ražotājiem nepārtraukti jāinteresējas par jaunāko šai nozarē, piemēram, ieejot Eiropas Savienībā mainās subsīdiju saņemšanas nosacījumi, Latvijā sāk darboties kvotu sistēma un piensaimniekam jāseko līdz visam jaunajam, lai veiksmīgi vadītu saimniecību, varētu konkurēt pašmāju un Eiropas tirgos, lai gūtu peļņu.
Šai referātā es nedaudz, no ekonomiskā viedokļa, aprakstu: no kā atkarīga piena pašizmaksa un kā to samazināt; mazliet statistikas dati; visizplatītākās govju šķirnes; piena kvalitāte; govju barošana, mītņošana; jaunākās tehnoloģijas; u.c.
Peļņa, kuru iegūst no piena ražošanas, ir atkarīga no ražošanas apjoma un piena pašizmaksas, bet piena pašizmaksa summējas no dažādām izmaksām:
Lopbarības sagatavošanas;
Mašīnu izmantošanas un transporta;
Būvizmaksu amortizācijas;
Darba algas u.c.
Visvairāk piena pašizmaksu ietekmē ar lopbarības ražošanu saistītie izdevumi, kas sastāda aptuveni 40% no kopējām izmaksām. Tāpēc saimniecībās, kurās ir 50 un vairāk govju, pilnībā vajadzētu izmantot skābbarību un skābsienu, ar tiem aizstājot sienu un saknes, tā samazinot lopbarības izmaksas par 4-5%. Savukārt nelielās saimniecībās nevajadzētu aizrauties ar rituļos gatavotas skābbarības izmantošanu, jo tad lopbarības izmaksas palielinās par 14-16%, bet piena pašizmaksa par 10-12%.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1216372
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register