Zivrūpniecības ieguvumi un zaudējumi iestājoties Es
Ieguvumi:
ES rada iespēju sakārtot uzņēmumus atbilstoši ES higiēnas prasībām, ieviest vidi saudzējošas tehnoloģijas;
tiek nodrošinātas stabilas darba vietas un tiek sekmēta piekrastes rajonu ekonomiskā attīstība;
Latvijas zivju apstrādes uzņēmumiem paveras plašs zivju produkcijas noieta tirgus;
ES likumdošanas normas paredz pastiprinātas prasības patērētāju veselības aizsardzībai attiecībā uz kaitīgo vielu (dioksīna, benzopirēna) līmeni zivīs un zivju produkcijā.
Zaudējumi:
ES var izraisīt ražotās zivju produkcijas un eksporta apjomu samazināšanos, kā arī uzņēmumu darbības pārtraukšanu;
Var pieaugt citu valstu produkcijas konkurence Latvijas tirgū, kas var izstumt vietējos ražotājus;
iespējams, ka tādu tradicionālu izstrādājumu kā šprotu ražošanā būs jāmaina tehnoloģijas, lai samazinātu vēzi izraisošo (benzopirēns) vielu saturu tajās.
…