Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:236776
 
Evaluation:
Published: 02.05.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Japānas dienvidu ģeogrāfija    3
2.  Japāņu filozofija    4
3.  Japāņu reliģija    6
4.  Japānas arhitektūra    8
5.  Senais japāņu teātris    10
6.  Dienvidjapāņu dzīves veids    11
6.1.  Attiecību kultūra    11
6.2.  Japāņu apģērbs    12
6.3.  Uzturs    13
  Izmantotā literatūra    15
Extract

6.3 Uzturs
Japāņi ļoti daudz uzturā lieto vārītus rīsus, bet pati rīsa kultivēšana sākās 1. gadsimtā mūsu ērā, kad tā tika pārņemta no Korejas un Ķīnas. Sākumā rīsu graudi netika slīpēti, bet 17.gadsimtā, kad tauta sāka dzīvot pārticīgāk, pārādījās slīpēti rīsi, kas ieguva lielu piekrišanu. Tomēr ar laiku noskaidrojās, ka tajos trūkst vitamīnu, kas izraisa specifisku slimību beriberi, tādēļ bieži namamāte rīsiem pieber arī miežus, prosu vai citus graudus.
Japānā ir iecienīti dažādi zivju ēdieni. Visizsmalcinātākais ir taisīts no fugu zivs, kuru ne katrs japānis ir ar mieru baudīt, jo šīs zivs aknas un ikri satur bīstamu indi, tādēļ tikai ļoti pieredzējušiem, sertificētiem pavāriem ir tiesības gatavot šo ēdienu.(4;31)
Visas japāņu kulinārijas pamatā ir triju piecnieku princips proti: piecas garšas – salda, skāba, asa, rūgta, sāļa; piecas krāsas – balta, dzeltena, sarkana, zaļa, melna; pieci gatavošanas veidi – auksts, vārīts, apcepts, eļļā cepts, sautēts. Japāņu ēdienus gatavo tā, lai tie pēc iespējas saglabātu savu dabisko garšu, krāsu un aromātu.(3;215)
Par spīti Japānas modernizācijai, ir tādas dzīves jomas, kurās japāņi saglabā sensenas tradīcijas. Viena no tām ir galda irbulīšu – hasi lietošana. Arī šo rīku mūsu ēras pirmajos gadsimtos japāņi pārņēmuši no Ķīnas, kur tos lietoja jau 2000 gadus p. m. ē. Japāņiem hasi iepatikās, tāpēc ka tie ir viegli darināmi un lietojami. Karotes japāņiem nav vajadzīgas, jo zupu tie dzer no tasēm, bet gaļu, jūras produktus un dārzeņus gatavošanās procesā sasmalcina jau virtuvē.
Feodālajos laikos aristokrāti lietoja zelta un sudraba irbulīšus, bet drīz vien tie izzuda no aprites, jo ātri sakarst. Sudraba irbulīšus lietoja, tāpēc ka valdīja uzskats, ka tie kļūst blāvi, ja ēdienam ir piebērta inde.
Mūsdienu irbulīši var būt pagatavoti no ziloņkaula, bet parasti tie ir izgatavoti no bambusa.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register