Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:363888
 
Evaluation:
Published: 21.12.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ieskats maizes vēsturē    3
  Maizes ceļš Latvijā    3
  Maizes ēšanas tradīcijas    4
  Maize tautas ārstniecībā    5
  Kāpēc maizi sauc par maizi?    5
  Derīgi padomi maizes cepējai    5
  Cēloņi kāpēc maize nav izdevusies    6
  Ēdienu receptes no dažādiem graudiem    7
  Rudzu maize    7
  Tītenis    7
  Maizes kvass    8
  Rudzu miltu uzpūtenis    8
  Maizes zupa    8
  Kārtainie rupjmaizes salāti    9
  Biezpiena un maizes kārtojums    9
  Izmantotie literatūras avoti    10
Extract

Maizes ceļš Latvijā
Latvieši ir zemkopju tauta. Maize ir gan zemkopja pūļu atalgojums un galvenais iztikas avots, gan arī daudz kas svētāks – maize ir mājas un ģimenes svētība. Maizes cepšanas māka līdz mums nonākusi kā dzīvības dzīvības uzturēšanas stafete.
Izsenis latvieši godā turējuši gan zemes arāju, gan sējēju un malēju – visu, kas saistīts ar maizi.
Latvijā rudzi un mieži ir vissenākā labība, jo piemērota skarbajai ziemeļu dabai. Kvieši Latvijā izplatījās vēlāk, taču dažādu novadu zemes nekad nav devušas un arī šodien nedod vienādi bagātas ražas – zemgaliešu galds vienmēr bijis bagātāks nekā zvejnieku būdiņās jūras krastā klātais.
Pirmā maizes forma bija plakani, neraudzētas mīklas plāceņi, kurus latviešu senči ir ēduši gadsimtiem ilgi. 12. gadsimtā parastā plāceņa vietā latvieši sākuši cept raudzētu maizi. Rīgas pievārtē šajā laikā darbojās sešas dzirnavas. Pie Māras dīķa atrodas Māras dzirnavas, kuras sākotnēji piederējušas Doma baznīcai un kurās malti milti arī dievmaizīšu pagatavošanai. Dzirnavas nojauktas apmēram 20.gs. 30. gados.
Lai nodrošinātu pilsētu iedzīvotājus ar maizi, 14.-15. gs. Rīgā radās sākumā nelielas, vēlāk lielākas un visu diennakti strādājošas maiznīcas – ceptuves. Tajās galvenokārt strādāja vīrieši – maizes cepēji, vēlāk notika specializācija – parādījās konditori un smalkmaizīšu cepēji.
Pirmie Rīgas maiznieki, bija vācieši. Tikai 1487. gadā apstiprināja jaunus noteikumus, kas ļāva amatu apgūt arī latviešiem.
17.gs. beigās no maizniekiem nošķīrās baltmaizes cepēji un konditori, izveidojot savu biedrību, kuras statūti apstiprināti 1685. gadā. Pēc vairāk nekā 150 gadiem abi šie amati atkal apvienojās.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1119201
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register