Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:367745
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.01.2012.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Zivju uzturvērtība    3
  Zivju ēdienu iedalījums pēc apstrādes veidiem   
  Zivju pirmapstrāde   
  Pārtikas produktu prečziniskais raksturojums   
  Siltapstrāde, gatavošana   
  Ēdienu pasniegšanas raksturojums   
  Kopsavilkums   
Extract

Kvalitātes rādītāji –
Zivju ēdieniem jābūt kārtīgi pagatavotiem, gataviem, nedrīkst būt nepietiekami termiski apstrādāti, jēli. Taču nedrīkst būt arī pārgatavoti – sausi, apdeguši.
Zivju kvalitātes pamatrādītājs ir uzturvērtība, kas atkarīga no tauku un olbaltumvielu satura tajā. No zivju treknuma pakāpes atkarīga to gaļas garšas un kulinārās īpašības.
Garšas īpašības ir atkarīgas arī no zivju vecuma, jaunām zivīm gaļa ir ļoti sausa un bezgaršība, taču pieaugušās zivīs tā ir treknāka un gaļīgāka, savukārt, ļoti lielu, vecu zivju gaļa ir rupja un negaršīga.
Zivju garšas kvalitāti ietekmē arī ūdens baseins un nārsta laiks. Jūras zivis ir bagātākas ar dažādām ekstraktvielām, nekā saldūdens zivis, līdz ar to garša būtiski atšķirās. Jūras zivīm specifisko garšu nosaka amīnu daudzums, kurš īpaši jūras zivīm ir palielināts.
(V. Kozule,2001)

Kopsavilkums
Zivju pozitīvo un kulināri īpašību dēļ zivis tiek plaši iekļautas dažādās ēdienkartēs.
Zivis ir pilnvērtīgo olbaltumvielu ieguves avots cilvēka uzturā, zivis satur daudzas neaizvietojamās aminoskābes, kas nepieciešamas cilvēka organismam.
Zivis ir arī dažādu vērtīgu vitamīnu un minerālvielu avots.
Zivs gaļa viegli asimilējas cilvēka organismā.
Jūras zivīs ir bagātākas ar dažādām, minerālvielām un ekstraktvielām, nekā saldūdens zivis, un līdz ar to ir arī garšīgākas.
Zivis uzturā var lietot dažādos veidos, pastāv vairākas ēdienu gatavošanas tehnoloģijas.
Zivis būtu vēlams lietos uzturā vismaz 2 reizes nedēļā.
Zivis tiek uzskatītas par auksta riska pārtiku, tāpēc tās gatavojot ir stingri jāievēro temperatūru režīmi.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1248121
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register