Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:574457
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.06.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 13 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Piens    2
1.2.  Piena uzturvērtība    2
1.3.  Piena izmantošana uzturā    5
1.4.  Piena produkti    6
1.5.  a/s Rīgas piena kombināts – „Rasa”    8
1.6.  Ēdieni, kur izmanto pienu    9
1.7.  Latviešu ticējumi, kuros tiek minēts piens    11
  Secinājumi    12
  Izmantotā literatūra    13
Extract

Piens ir balta vai iedzeltena, viendabīga, necaurspīdīga emulsija. Piena krāsa un konsistence mainās atkarībā no lopkopības, lopu veselības stāvokļa. Tikko izslaukta piena skābums ir 16 – 18 oT (Tērnera grādi). Piens satur olbaltumvielas, taukus, piena cukuru, vitamīnus, minerālvielas, hormonus, fermentus u.c. bioloģiski aktīvas vielas. Tāpēc arī daudzu dzīvnieku pienus var izmantot cilvēka uzturā [Ģimenes enciklopēdija, 1990].
Pārtikas produktu ražošanā, tirdzniecībā un patēriņa jomā ar jēdzienu piens apzīmē tikai govs pienu, jo to visplašāk izmanto gan piena produktu ieguvē, gan uzturā. Piena ķīmiskais sastāvs, it īpaši tauku saturs un enerģētiskā vērtība, var mainīties atkarībā no dzīvnieku šķirnes, barības, ēdināšanas režīma, laktācijas perioda, slaukšanas režīma, tehnikas un daudziem citiem apstākļiem [Ģimenes enciklopēdija, 1990].

1.2. Piena uzturvērtība

Piens ir viens no vērtīgākajiem uzturlīdzekļiem. Tas satur visas svarīgākās uzturvielas, kuras nepieciešamas cilvēka organisma normālai attīstībai [Pētersone M., Pasopa A., 1966].

Piena olbaltumvielas (kazeīns, albumīns, globulīns u.c.) ir vērtīgākā piena sastāvdaļa apmēram 3.3% no kopējā sastāva). Piena olbaltumvielas satur visas cilvēka organismam nepieciešamās neaizstājamās aminoskābes. Piena olbaltumvielu neaizvietojamība ir 90-98% [Ģimenes enciklopēdija, 1990]. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register