Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:614959
 
Evaluation:
Published: 26.06.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
1.  Izejvielas un uzturvērtība    3
2.  Ražošana    5
3.  Jogurta veidi    8
4.  Sortiments    10
5.  Acidofilie skābpiena produkti    11
6.  Kvalitāte un defekti    13
7.  Iesaiņošana, uzglabāšana, realizācija    14
8.  Ieteikums pircējiem    15
  Secinājumi    17
  Pielikums    20
  Literatūras avoti    21
Extract

Ievads.
Mūsdienās jogurts ir plaši pazīstams un pieprasīts skābpiena produkts. Es arī ikdienā cenšos to regulāri lietot dēļ tā augstās uzturvērtības un arī tādēļ, ka tas ir garšīgs. Veikalā pircēji var atrast to jogurta veidu, kas viņam vislabāk iet garšo, piemēram, zemeņu, meža ogu, persiku vai kādu citu veidu. Personīgi, mans mīļākais jogurts ir ar zemeņu piedevām. Ar jogurtu es ikdienā cenšos aizvietot saldumus, jo jogurts ir veselīgs produkts, kas paaugstina organisma aizsargspējas un tam ir arī diētiskas īpašibas. Manuprāt, nekas var būt labāks par produktu, kas ir ne tikai garšīgs, bet arī nepieciešams cilvēka labsajūtai un organismam. Tādēļ šajā darbā nolēmu izpētīt jogurtu, lai arī pati labāk zinātu, ko es lietoju savā uzturā.
Leģenda vēsta, ka jogurta dzimtene ir Kaukāzs - Elbrusa dienvidu daļa, kur klimats ir ļoti silts. Jogurta nosaukumu radījuši turki. Eiropā jogurts izplatījies no Balkāniem. Toreiz to dēvēja par bulgāru rūgušpienu. Atsevišķas hronikas min, ka jogurts parādījies tikai m.ē. 8.gadsimtā, bet 11. gadsimtā ieguvis pašlaik pazīstamo nosaukumu, bet Latvijā tas kļuvis pazīsatms 20. gados.
Ir ļoti daudz vairāk vai mazāk ticamu nostāstu par šo produktu, piemēram, ka tas stimulējot gremošanas orgānu darbību un pagarinot cilvēka mūža ilgumu – Kaukāzā var satikt iedzīvotājus, kas lieliski savalda zirgus un auļo pa ielejām 120-130 gadu vecumā. Labvēlīgie dabas apstākļi un bagātīgā gaisa mikroflora ir iemesls tam, kāpēc tieši šeit varēja rasties jogurts.
Pateicoties šā produkta diētiskām īpašībām, 20. gs. sākumā visā Rietumeiropā tika uzsākta tā rūpnieciskā ražošana. Taču Latvijā jogurta patēriņš bija ievērojami mazāks nekā kefīram, kas kavēja plašāku šā produkta rūpniecisko ražošanu. Kā iemeslu tam varētu minēt to, ka jogurtu lielākoties pirka pēc ārstu ieteikuma.
Par īstu jogurtu varētu nosaukt tikai tādu produktu, kas nav saldināts un kuram nav pievienotas garšas piedevas. Tam jābūt baltā krāsā ar stingru vai šķidru konsistenci. Jogurta ražošanā jāizmanto tikai tam rakstuŗīgs ieraugs, kas sastāv no Streptococcus thermophilus un Lactobacterium delbruckii subsp. Bulgaricus. Tomēr, mūsdienu tehnoloģijas ir attīstījušās tik tālu, ka tiek ražoti dažādi jogurti ar dažādām jogurta piedevām, gan dzeramie jogurti, gan tādi, kurus mēs no rīta brokastīs varam notiesāt ar karotīti un, protams, arī citi veidi.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register