Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:739144
 
Author:
Evaluation:
Published: 01.09.2010.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  PĀKŠAUGU UZTURVĒRTĪBA, 100 G    4
1.1.  Komentārs par pākšaugu uzturvērtību    5
2.  PĀKŠAUGU PREČZINISKAIS RAKSTUROJUMS    6
3.  PĀKŠAUGU ĒDIENU IEDALĪJUMS PĒC APSTRĀDES VEIDIEM    8
4.  PĀKŠAUGU PIRMAPSTRĀDE    9
4.1.  Tehniskie zudumi    9
5.  PĀKŠAUGU SILTAPSTRĀDE / GATAVOŠANA    10
5.1.  Pākšaugu siltapstrādes paņēmienu iedalījums un raksturojums, siltapstrādes zudumi    10
5.2.  Pākšaugos esošo uzturvielu izmaiņas siltapstrādes procesā    12
6.  PĀKŠAUGU ĒDIENU GATAVOŠANAS TEHNOLOĢIJA    13
7.  PĀKŠAUGU ĒDIENU PASNIEGŠANAS RAKSTUROJUMS    18
  KOPSAVILKUMS    19
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    20
Extract

KOPSAVILKUMS
Izstrādājot šo patstāvīgo darbu darba autore uzzināja diezgan daudz jaunu informāciju par pākšaugiem, bet bija lietas, kuras viņa jau zināja.
Pākšaugi ir vērtīgi uztura produkti. Salīdzinājumā ar pārējiem dārzeņiem pākšaugi ir visvērtīgākie, jo tajos ir daudz pilnvērtīgo olbaltumvielu, bet vitamīnu ir mazāk nekā citos graudaugos.
Pākšaugus šķiro, pārlasa, atdalot nost svešus piemaisījumus un bojātus graudus, rūpīgi mazgā 2 – 3 reizes tekošā ūdenī uz sieta, pārlej ar aukstu ūdeni un uzbriedina 10 – 12 stundas.
Pākšaugu zaļās pākstis pārlasa, atšķirojot bojātās un ļoti rupjās pākstis, nomazgā, uz sieta ļauj notecēt ūdenim un, ielaužot pākšu galiņus, noņem dzīslas no abām pusēm. Garās pupiņu pākstis šķērsām sagriež divās vai trīs daļās.
Pākšaugu siltapstrādes paņēmieni ir vārīšana, sutināšana (briedināšana), sautēšana (iepriekš produktus apcep).
Daļa olbaltumvielu produktos atrodas gēla (recekļa) stāvoklī. Karsēšanas ietekmē tas sabiezē, izdalot tajā esošo šķidrumu. Ar to var izskaidrot produktu svara zudumus vārīšanās laikā.
Pākšaugus vārot, novārījumā pāriet ap 30% B grupas vitamīnu (tiamīņs, riboflavīns un nikotīnskābes), bet 15 – 20% sabrūk. No pākšaugu izstrādājumiem novārījumā pāriet arī ievērojams daudzums minerālvielu, šķīstošo ogļhidrātu un citu uzturvielu.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register