Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:806005
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.02.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Anotācija    4
  Annotation    5
  Ievads    6
1.  Kas ir maize    7
2.  Maizes izejvielas    10
2.1.  Milti    10
2.2.  Raugs    10
2.3.  Taukvielas    11
2.4.  Cukurs    11
2.5.  Sīrups    11
2.6.  Piens    11
2.7.  Iesals    11
2.8.  Klijas    11
2.9.  Sēklas    11
2.10.  Garšvielas    11
2.11.  Sojas graudi    12
2.12.  Auzu pārslas    12
2.13.  Sāls    12
2.14.  Jodsāls    12
2.15.  Maizes piedevas    13
3.  Pārtikas piedevas    13
4.  Maizes vēsture    14
4.1.  Maizes pirmsākumi pasaulē    14
4.2.  Maize senajā Ēģiptē    14
4.3.  Maize Latvijā    15
5.  Vārda „maize” izcelsme    17
6.  Maizes skābuma noteikšana    18
  Secinājumi    21
  Izmantotā literatūra    22
Extract

Latvietim maize ir ne tikai rupjmaizes vai baltmaizes klaipiņš. Mūsu tautai maize ir arī ēdiena simbols. Ar vārdiem „dienišķā maize” saprotam tos pārtikas produktus, bez kuriem mēs vienkārši neizdzīvotu. Vai esat pamanījuši, ka maizi ēdam katru dienu un tā nekad neapnīk?
Darba tēma: Maizes vēsture, cepšana, kvalitāte, skābums un tā noteikšana. Šo tēmu autors izvēlējās tāpēc, ka maize ir jebkura cilvēka ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Maize ir aktuāla ikvienam dienu no dienas. Autors vēlējās uzzināt kaut ko vairāk par maizes vēsturi, tās cepšanu un kvalitāti.
Darba mērķis: noskaidrot Latvijas lielākajos veikalos nopērkamās maizes kvalitāti. Darba uzdevumi:
1.Iepazīties ar savākto un apkopoto informāciju.
2.Izpētīt un salīdzināt dažādu šķirņu maizes paraugus.
3.Noteikt maizes skābumu.
4.Analizēt iegūtos eksperimenta datus un apkopot tos.
5.Iepazīstināt skolēnus ar iegūtajiem datiem.
Hipotēze: Latvijā ceptā maize ir kvalitatīva un atbilst nepieciešamajām skābuma prasībām.
Darbā izmantotās metodes: literatūras un interneta resursu analīze, eksperimenta par maizes skābuma noteikšanu veikšana un tā analīze.
“Skaidrs ir avota ūdens, bet vēl skaidrāki ir graudi, kas brieduši saulē, kaltuši rijās, malti dzirnavās, deguši krāsns versmē, pārvēršas smaržīgā maizē...” (Edvards Virza, “Straumēni”.)
Definējot varētu teikt: maize ir izstrādājums, kas gatavots no maltiem graudiem – miltiem, kam pievienots ūdens vai piens, kā arī irdināšanas un cepšanas līdzekļi. Masa tiek rūpīgi maisīta, raudzēta un cepta.
Maizes sastāvdaļas ir milti, piens (ūdens), sāls un irdinātājs (iejavs, raugs, cepamais pulveris). Kviešu miltus sajaucot ar ūdeni, kviešu olbaltumviela uzbriest. Šo briešanu var palielināt, pievienojot sāli. Mīcīšana ne vien nodrošina mīklas sastāvdaļu sajaukšanu, bet arī intensīvu aerāciju. Milti, kuros ir daudz lipekļa, mīcāmi ilgāk nekā tie, kuros lipekļa ir maz. Kviešu maizes ražošanā kā irdinātāju izmanot presēto raugu (virsmas rūgšanas rauga sēnītes), ko mīklai pievieno vai nu tieši lielākā daudzumā, vai arī pievieno mīklai mazāku daudzumu un tad ļauj tām savairoties (netiešā raudzēšana). Pēdējais paņēmiens gan prasa ilgāku laiku, un rūgšanas zudumu rezultātā dod mazāku maizes iznākumu, taču, no otras puses, šeit vairāk attīstās aromātvielu. [1.;356.].…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register