Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:827166
 
Author:
Evaluation:
Published: 18.12.2008.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 10 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Uzturvērtība un prečziniskais novērtējums    4
  Vispārīgs raksturojums    4
  Kofeīns    4
  Uzglabāšanas un realizācijas nosacījumi    6
  Kafijas ražotne “Melnā kafija”    6
  Kafijas nozīme uzturā un patērētāja uzturā    7
  Kafijas ietekme uz veselību    7
  Nomierinošs vai uzbudinošs dzēriens    7
  Palielina garīgās spējas    7
  Kofeīna efekti    7
  Kofeīna nevēlamā iedarbība    8
  Kafijas aizvietotāji    8
  Kafijas daudzveidība    10
  SIA „Liepājas Kafijas fabrika” produkcija    10
  Maltā kafija    10
  Šķīstošā kafija    10
  Granulētā kafija    10
  Dzērieni    11
  Kafijas ražotne “Melnā Kafija” produkcija    11
  Dabiska malta kafija    11
  Dabiska šķīstoša kafija    12
  Pupiņu kafija    12
  POD sistēma    14
  Papildinformācija    15
  Kafijas ražošana    15
  Labas kafijas pagatavošanas noslēpumi    17
  16 kafijas pagatavošanas zelta likumi    17
  „Dzīve ir pārāk īsa, lai dzertu sliktu kafiju.”    18
  Secinājumi    20
  Literatūras saraksts    22
  Pielikumi    23
1.  pielikums. Liepāja ražotās kafijas veidi un to raksturojums    23
2.  pielikums. Dažādu kafijas veidu iesaiņojums    26
Extract

Patstāvīgā darba „Pārtikas produktu veidi, to nozīme uzturā prečziniskais raksturojums” tēma tika izvēlēta – Kafija. Šādu izvēli noteica tas, ka neatkarīgi no dažādajiem uzskatiem par kafiju, tās lietderību, tā ir kļuvusi par vienu no kārotākajām un visvairāk tirgotajām precēm, par sarežģītu un smalku dzērienu, ko ik dienas bauda miljoniem cilvēku visā pasaulē. Kafija ir viens no produktiem, kas daļai sabiedrības ir ļoti svarīgs produkts, bet tai pašā laikā otra daļa to nelieto, uzskata to par kaitīgu veselībai un daži pat nosoda cilvēku atkarību no kafijas pielīdzinot to smēķēšanai un narkotiku lietošanai.
Mūsdienās lielākās kafijas ražotājvalstis atrodas ap ekvatoru – Brazīlija, Kolumbija un Vjetnama, taču tagad tā tiek audzēta arī tādās valstīs kā Austrālija, Ķīna un pat dažās Eiropas daļās. Katram tā veidošanas posmam vajadzīga uzmanība un rūpība. Lai izjustu maģisko pieredzi, gan audzētājam un grauzdētājam, gan tirgotājam un lietotājam jābūt vērīgiem.
Kafija šobrīd ir kļuvusi par vienu no visvairāk patērētajiem dzērieniem; līdzās ūdenim un tējai. Kafijai ir ļoti sena vēsture, bet vēl senāks ir kafijas koks, kas uz mūsu planētas zaļojis, vēl pirms zemi pārstaigājis cilvēks. Kafijas pirmsākumi meklējami Āfrikā – Kafas reģionā Etiopijā, kur to atklājis kazu ganu vārdā Kaldi. No Kafas provinces cēlies vārds „kafija” un no turienes tā, visticamāk, sākusi savu ceļu, lai iekarotu pārējos kontinentus.
Ziņas par kafijas dzērienu Eiropu sasniedza 17. gadsimtā. Venēcijas tirgotāji bija pirmie, kuri kopš 1630. gada sāka izplatīt kafiju, kas tika ievesta no Mokas ostas. No Itālijas kafija aizceļoja uz pārējo Eiropu. Marseļa, Amsterdama un Londona bija pirmās pilsētas, kur tika ieviesta kafija un dibināti pirmie kafijas nami (http://www.paulig.lv/).
Kafijas koks - tas ir mūžzaļš rubiju dzimtas koks vai krūms, kas aug Āfrikas, Āzijas un Amerikas tropu rajonos. Tā ir plaša dzimta, kas ietver aptuveni 5000 šķirņu, tostarp vairāk nekā 40 kafijkoku. Visu pasaules tirgū sastopamo kafijas šķirņu izcelsme būtībā ir saistīta ar šādiem četriem veidiem: «arabika», «robusta», «ekscelsija» un «liberika» (http://www.melnakafija.lv/). Starp zemeslodes kafijas stādījumiem 90% aizņem «arabika»; aptuveni tāds pats šīs kafijas šķirnes īpatsvars ir kafijā, kas tiek importēta mūsu valstī. Vislabākie apstākļi kafijas kultūrai ir vienmērīgs klimats, 15-20 °С temperatūra, nokrišņu daudzums 2200-3300 mm gadā un irdena augsne. Kafija vislabāk aug plakankalnēs un nelielu kalnu nogāzēs. Arabikas kafijkoks sasniedz 5-6 m augstumu. Novākšanas ērtību labad plantācijās audzē 2-2,5 m augstus kokus. Spīdīgās lapas sasniedz 7-10 cm garumu un ir izvietotas pa pāriem.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register