Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:865298
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.01.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 16 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Kartupeļu raksturojums    4
2.  Kartupeļu prečziniskais raksturojums    6
3.  Kartupeļu ēdienu sadalījums    7
3.1.  Kartupeļu ēdieni    8
4.  Izejvielu pirmapstrādes paņēmieni    13
5.  Kartupeļu zudumi un to izmatošana    15
6.  Siltumapstrādes nozīme    16
6.1.  Siltumapstrādes paņēmieni    18
6.1.1.  Pamatpaņēmieni    18
6.1.2.  Kombinētie termiskās apstrādes paņēmieni    20
7.  Temperatūras termometrs    20
8.  Uzturvielu izmainas siltumapstrādes procesā    21
9.  Tehnoloģiskā karte    22
10.  Ēdienu pasniegšanas raksturojums    23
10.1.  Ēdienu uzglabāšana pirms pasniegšanas un ēdienu pasniegšana    23
10.2.  Mērces    24
10.3.  Trauki    24
10.4.  Ēdienu kvalitātes prasības, uzglabāšana    25
11.  Kopsavilkums    27
12.  Izmatotā literatūra    28
  Pielikums    29
Extract

Kartupeļiem ir īpaša vieta dārzeņu vidū. Kartupeļi izceļas ar lielu ogļhidrātu saturu - tajos vidēji ir 18% cietes, tādēļ arī 100 gramos kartupeļu ir ap 70 kkal, kas ir ievērojami vairāk nekā citiem dārzeņiem un tādēļ kartupeļi ir patstāvīgs pārtikas produkts, kurus var uzturā izmantot kā pamatēdienu. Šīs īpašības dēļ kartupelis var aizvietot maizi. Kaloriju daudzums kartupeļos ir divas līdz trīs reizes lielāks nekā pārējos dārzeņos.
No cilvēkā nepieciešamajām 20 olbaltumvielām kartupeļos ir 14 un tas ir vairāk nekā citos kultūraugos. Olbaltumvielas kartupeļos ir 54,7% no kopējā slāpekļvielu daudzuma, kas bumbuļos svārstās 1,5-2,2% robežās. Jāpiebilst, ka kartupeļu olbaltumvielas ir bioloģiski ļoti augstvērtīgas, jo to izmantojamība pārsniedz 90 procentus. Tauku kartupeļos nav daudz, bet tie ir ļoti vērtīgi, jo tie satur apmēram 90% nepiesātināto taukskābju, kuras organismam ir ļoti nepieciešamas. Tie ir arī ievērojams vitamīnu un minerālvielu avots.
Kartupeļus izmanto ļoti daudzu produktu ražošanai: izgatavo čipsus, kartupeļu salmiņus, krekerus, frī pusfabrikātus, kartupeļu biezputras, miltus, cieti, sīrupu, saldētus kartupeļus. Tos izmanto arī parfimērijas un līmes rūpniecībā.
Kartupeļi ir izejviela rūpniecībai. Prakse liecina, ka, pārstrādājot vienu tonnu kartupeļu ar cietes daudzumu 17,5%, iespējams iegūt 170 kg cietes vai tikpat daudz sīrupa, 160 kg dekstrīna vai 80 kg glikozes, 112 l spirta vai 55 kg šķidrās ogļskābes. Ciete savukārt izmantojama gan ēdienu gatavošanā, gan pārtikas, parfimērijas un līmes rūpniecībā, bet spirts – farmacētiskā, parfimērijas un dzērienu rūpniecībā.
Kartupeļiem piemīt dziednieciskas īpašības. Kopš tā laika, kad Eiropā sāka plašāk audzēt kartupeļus, vairs neatkārtojās cingas epidēmijas, kuras agrāk prasīja daudz cilvēku dzīvību. Ar gremošanas orgānu normālai darbībai nepieciešamajām šķiedrvielām jeb balastvielām vismaz 15% apjomā mūs nodrošina kartupeļi, turklāt puse no šīm šķiedrvielām ir šķīstošas un tālab nenodara ļaunu zarnām pat tad, ja tās ir sakairinātas. Šķīstošās šķiedrvielas palīdz uzturēt veselīgu holesterīna daudzumu asinīs, kā arī noder aterosklerozes un hipertonijas profilaksei. Tām ir svarīga loma resnās zarnas vēža novēršanā. Kartupeļu sulu izmanto kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnu čūlas ārstēšanai. Kartupeļos nav pārāk daudz dzelzs, taču tā tiek labi absorbēta, tādēļ uzlabo arī asins sastāvu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register