Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:118933
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.06.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Uzdevuma nostādne    3
2.  Lineārās plānošanas uzdevums „Pārtikas groza problēma”    4
2.1.  Produktu tabula    4
2.2.  Dienas normas    4
2.3.  Matemātiskais modelis    5
2.4.  Reālais modelis    5
2.5.  SOLVER izmantošana    6
2.6.  Iegūtās ēdienkartes    12
2.6.1.  Bāzes modelis    12
2.6.2.  Uzlabotais modelis    13
2.6.3.  Speciālais modelis    15
3.  Valūtas kursa prognozēšanas uzdevums    17
3.1.  Valūtas CAD izmantotā kursa apskats    17
3.2.  Prognozēšanas metožu rezultāti    19
3.3.  Slīdošā vidējā metode    19
3.3.1.  Prognoze    20
3.3.2.  Vidējā kvadrātiskā novirze    21
3.4.  Eksponenciālās izlīdzināšanas/nogludināšanas metode    23
3.4.1.  Prognoze    24
3.4.2.  Vidējās kvadrātiskās kļūdas    25
3.5.  Trenda metode    27
3.6.  Prognoze un Vidējā kvadrātiskā kļūda    28
3.7.  Sezonālā metode    31
3.7.1.  Prognoze un vidējā kvadrātiskā kļūda    32
3.8.  Labākais prognozes modelis    34
4.  Secinājumi    35
5.  Izmantotā literatūra    36
Extract

4 Secinājumi
Darba pirmajā daļā „Lineārās plānošanas uzdevums „Pārtikas groza problēma”” tika parādīts, kā izveidot savu ēdienkarti tā, lai tajā iekļautos visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas. Tika atrasts optimālais variants ar Microsoft Excel rīku „Solver”, kurā tika sabalansētas izmaksas un uzturvielu daudzums, tā, lai cilvēks ar minimālām izmaksām spētu sevi nodrošināt ar visām nepieciešamajām uzturvielām. Produtki pārtikas grozam tika atlasīti pēc diviem kritērijiem – cenas un vērtīgās uzturvielas (olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, vitamīni un minerālvielas). Kopumā tika izveidoti trīs dažādi modeļi.
Pirmais modelis – tika izmantoti pilnīgi visi produkti. Iegūtais rezultāts attiecībā pret izmaksām bija visoptimālākais – 0.69 Ls, taču tādu ēdienkarti nevar lietot, jo var sabojāt veselību, ēdot katru dienu 269g kviešu miltu, 162g cukura, 174g saldā krējuma utt.. Tāpēc nākamajos modeļos sistēmā tika definēti papildus nosacījumi.
Otrais modelis – tika izstrādāta ēdienkarte, kura pakāpeniski tika pilnveidota balstoties uz izveidotā bāzes modeļa. Modeli izveidoju, kas vairāk atbilstu manām prasībām. Tika pievienoti vairāki sistēmas ierobežojumi: produktiem, kuri man garšo, noteikts minimālais daudzums un izslēgti tie produkti, kuri man negaršo. Kā arī noteikts maksimālais daudzums produktiem, kurus nepieciešams lietot iekdienā, bet ne pārāk daudz. Rezultātā tika iegūta ēdienkarte, kas apmierina manas personīgās vēlmes. Izmaksas šai ēdienkartei ir 3.29 Ls, kuras arī bija vislielākās salīdzinājumā ar pārējiem iegūtajiem modeļiem.
Trešais modelis – tika izstrādāta ēdienkarte ļoti aktīvam cilvēkam, piemēram, kurš nodarbojas ar sportu, un tika definēti papildus nosacījumi, kas paredzēja to, ka nepieciešamiem pārtikas produktiem tika noteikts minimāls daudzums, ko cilvēkam vajag patērēt dienā un vairākiem produktiem tika noteikts ierobežojums, lai izvairītos no variantiem, kad cilvēkam ir jāēd taukus, jo tā ir lētāk nekā uzņemt taukus no gaļas ēdieniem. Vairāki uzturlīdzekļi no ēdienkartes tika izslēgti. Rezultātā tika iegūta daudzveidīga ēdienkarte, kuru jau var izmantot. Izmaksas šādai ēdienkartei ir 1.99 Ls. Summa ir lielāka kā bāzes modelim, taču pieņemama.
Darba otrajā daļā „Valūtas kursa prognozēšana” tika apskatītas prognozēšanas metodes - slīdošā vidējā, eksponenciālā nogludināšana jeb izlīdzināšana, trenda un sezonālā metode. Visus aprēķinus veicu MS Excel 2003 vidē, jo tās lielākais pluss ir tas, ka tajā var viegli veikt dažādas sarežģītas darbības.
Salīdzinot visas apskatītās prognozēšanas metodes, secināju, ka visefektīvākā, valūtas kursa prognozēšanas gadījumā tomēr bija slīdošā vidējā metode, jo, salīdzinot arī ar reālo valūtas kursa vērtību, tai bija vismazākā prognozes kļūda.
Izmantojot slīdošo vidējo metodi, kļūda ar katru soli paliek arvien lielāka, tas padara šo metodi neefektīvu, taču dotajā piemērā par valūtas kursu, prognozēšanai izmantojot šo metodi, pie vismazākās kļūdas Q1 tika iegūta visprecīzākā prognoze. Trendu un sezonālās metodes ir vieglāk analizējamas un pārskatāmas, taču izmantojot šīs metodes pētījumā tika iegūta lielāka prognozes kļūda, nekā izmantojot slīdošo vidējo metodi un eksponenciālo nogludināšanu, arī prognozes pie šīm metodēm bija ar mazāku precizitāti.
Par prognozēšanu kopumā, ja par tās objektu tiek ņemtas valūtas kursa svārstības, tad būtībā tās var prognozēt ne tikai ar statistiskajām metodēm un funkcijām, tās iespējams paredzēt arī raugoties no ekonomiskās situācijas konkrētajā laika periodā. Ir iespējams paredzēt arī valūtas kursa svārstības kādā konkrētā datumā, raugoties uz iepriekšējo dienu svarīgiem notikumiem ekonomikā.
Kopumā vērtējot, kursa darba izstrāde bija ļoti interesanta. Eksperimenti ar modeļiem gan pirmajā kursa darba uzdevumā, gan arī otrajā bija ļoti izglītojoši. Izstrādājot pārtikas grozu, aizdomājos par to, cik no nepieciešamajām uzturvielām cilvēki saņem dienā, nesekojot savai ēdienkartei, jo patiesībā lielākā daļa cilvēku to nemaz nedara. Reālai ēdienkartes sastādīšanai Solver rīka programma der, bet lai to varētu pielietot, vajag noteikt ļoti daudz sistēmas ierobežojumu un paplašināt uzturlīdzekļu, uzturvielu un dienas minimālo un maksimālo daudzumu gan uzturvielām, gan uzturlīdzekļiem.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register