Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:898588
 
Author:
Evaluation:
Published: 09.03.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Olu uzturvērtība    4
  Olu uzglabāšana    5
  Olu ēdienu gatavošana    6
  Olu ēdieni    7
  Lieldienas    9
  Lieldienu receptes    10
  Secinājumi    11
  Izmatotā literatūra    12
Extract

Olu masa, ķīmiskais sastāvs, enerģētiskā vērtība ir atkarīga no putnu sugas, masas, vecuma, barošanas režīma un barības sastāva.
Ola sastāv no čaumalas, olas baltuma un dzeltenuma. Olu baltuma un dzeltenuma ķīmiskais sastāvs ir atšķirīgs., gan olas baltumā, gan dzeltenumā ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, tās satur cilvēka organismam visas nepieciešamās aminoskābes. Tauku olas baltumā nav, bet dzeltenumā ir ap 5g tauku. Dzeltenumā ir arī taukiem līdzīgas vielas – lecitīns un holesterīns.
Holesterīna olas dzeltenumā, salīdzinot ar citiem uztura produktiem, ir daudz – 1 dzeltenumā ir 0.3 g holesterīna. Holesterīns ir nepieciešams organismam D vitamīna sintezēšanai, arī dažu hormonu veidošanai, bet tas veicina aterosklerozi. No jauna un vesela organisma liekais holesterīns izdalās ar žulti, atkritumvielām. Vecāku cilvēku organismā vielmaiņas process norit lēnāk, tāpēc holesterīns asinsvados var veidot savienojumu nogulsnes, kas savukārt rada nevēlamas aterosklerotiskas izmaiņas. Šī iemesla dēļ veciem cilvēkiem olu dzeltenuma izmantošana uzturā jāierobežo.
Augošam organismam dienas deva var būt 1 – 2 olas, tās nekaitēs, tieši pretēji – olas dzeltenumā sastopamai lecitīns (1,4 g) ir nozīmīgs jaunu šūnu veidošanās procesā, nostiprina organismu un aktivizē organisma pretošanās spējas. Lecitīns ir holesterīna antagonists, kas traucē holesterīna izgulsnēšanos organismā. Lecitīns uzbudina nervu sistēmu, tāpēc olu ēdienus nevajadzētu ēst vakariņās.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register