Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Great deal: today with a discount!

Regular price:
2,99
You save:
0,48 (16%)
Discounted price*:
2,51
Purchase
Add to Wish List
ID number:515964
Evaluation:
Published: 02.06.2015.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 10 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Pākšaugu uzturvērtība    4
2.  Pākšaugu prečziniskais raksturojums    5
3.  Pākšaugu ēdienu iedalījums pēc apstrādes veidiem    6
4.  Pākšaugu izejvielu pirmapstrāde    7
5.  Pākšaugu siltapstrāde    8
6.  Pākšaugu ēdienu gatavošanas tehnoloģija    10
7.  Pākšaugu ēdienu pasniegšanas raksturojums    11
  Kopsavilkums    12
  Izmantotās literatūras saraksts    13
Extract

KOPSAVILKUMS
Mūsdienās pākšaugi netiek pienācīgi novērtēti, lai gan tie ir gan olbaltumvielu gan ogļhidrātu avoti. Tas iespējams izskaidrot ar to, ka cilvēkiem nav laika un pacietības gaidīt kamēr izvārīsies pākšaugi.
Lai saīsinātu pākšaugu vārīšanās laiku un, lai saglabātu to formu, tās iepriekš ir ieteicams 8 līdz 12 stundas mērcēt aukstā ūdenī ( apmēram 150C). Mērcēšanās laikā visu pākšaugu sēklas palielinās apmēram divas reizes.
Pākšaugus uzglabāt ir iespējams salīdzinoši ilgi, atšķirībā no citiem pārtikas produktiem, piemēram, dārzeņiem. Pareizi kaltētus un konservētus pākšaugus ir iespējams pat vairākus gadus. Ja ir pareizi kaltētas, tad tādus pākšaugus ir iespējams uzglabāt pat 10 gadus un vairāk.
No pākšaugiem var pagatavot gan karstos, gan aukstos ēdienus. Tie savukārt vēl iedalās sāļajos un saldajos. Pie karstajiem pākšaugu ēdieniem pieder zupas, biezeņzupas, sacepumi, pankūkas. Pie aukstajiem pastētes, salāti, tortes.
Pākšaugu pirmapstrāde ir salīdzinoši viegla: pārlasa un attīra no augsnes daļiņām, skalo aukstā ūdenī, mērcē aukstā ūdenī.
Pākšaugus vāra slēgtā traukā uz lēnas jaudas. Pākšaugu vārīšanas ilgums ir diezgan liels. Visātrāk iz vāras lēcas, šķeltie zirņi (40-60 min), taču pārējie pākšaugi vāras stundu un ilgāk.
Tehniskie zudumi siltapstrādes laikā ir nelieli. Siltapstrādes laikā piebriešana notiek kaltētajiem pākšaugiem.
Tāpat kā visus karstos ēdienus, arī pākšaugus pasniedz +65 – 700C. Tāpat ir arī ar aukstajiem pākšaugu ēdieniem, kurus pasniedz +10 – 120C. Pākšaugiem var pievienot klāt arī dažādas mērces, piemēram, piena mērci, speķa mērci, riekstu mērci un ķiploku mērce, kā arī sinepju mērci.

Author's comment
Load more similar papers

Send to email

Your name:

Enter an email address where the link will be sent:

Hi!
{Your name} suggests you to check out this Atlants.lv paper on „Pākšaugi”.

Link to paper:
https://eng.atlants.lv/w/515964

Send

Email has been sent

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register