-
Siera ražošana
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 4 | |
1. | Izejvielu raksturojums | 6 |
1.1. | Piens | 6 |
1.2. | Fermenti | 7 |
2. | Tehnoloģiskā procesa apraksts | 8 |
2.1. | Piena pirmapstrāde | 10 |
2.2. | Normalizācija | 10 |
2.3. | Pasterizācija | 10 |
2.4. | Piena recināšana | 10 |
2.5. | Siera graudu apstrāde | 11 |
2.6. | Sieru veidošana | 11 |
2.7. | Sieru presēšana | 11 |
2.8. | Siera sālīšana | 12 |
2.9. | Nogatavināšana | 12 |
3. | Tehnoloģiskā procesa nodrošināšanai nepieciešamās iekārtas | 13 |
3.1. | Piena mašīna | 13 |
3.2. | Centrbēdzes sūkņi | 15 |
3.3. | Piena pieņemšanas stacija | 18 |
3.4. | Plākšņu tipa piena dzesētājs | 19 |
3.5. | Uzglabāšanas tvertnes | 20 |
3.6. | Līdzsvara regulēšanas tvertne | 23 |
3.7. | Plākšnu siltumainis – pasterizators | 24 |
3.8. | Separators | 25 |
3.9. | Siera gatavotājs | 27 |
3.10. | Zobratu sūknis | 28 |
3.11. | Siera formēšana, presēšāna | 29 |
3.12. | Siera sālīšanas vanna/baseins | 30 |
3.13. | Siera sālīšanas/uzglabāšanas konteineri | 31 |
4. | Iekārtu raksturojums | 33 |
5. | Jaunākā informācija par lodēto plākšnu siltummaiņiem | 34 |
5.1. | Uzbūve, konstrukcija | 34 |
5.2. | Darbības princips | 36 |
5.3. | Priekšrocības | 36 |
6. | Secinājumi | 37 |
7. | Izmantotā literatūra | 38 |
5.3. Priekšrocības.
Viena no galvenajām priekšrocībām lodētajiem siltummaiņiem ir tā, ka tie aizņem salīdzinoši maz vietas, ir kompakti un ir viegli uzstādami pat ierobežotās telpās.
Šiem siltummaiņiem nav blīvju, tāpēc tie ir pieejami un izmantojami vietās kur ir nepieciešama augsta temperatūra un spiediens.
Tie ir izturīgi gan ļoti zemās, gan augstās temperatūrās – temperatūras diapzaons ir -200° līdz + 200°. Tāpat ir augsta izturība pret spiedienu, darba spiediens var sasniegt 31 bar.
Tie ir izturīgi pret koroziju un citiem mehāniskiem bojājumiem.
Tā kā plāksnes ir salodētas kopā, izstrādājumam neveidojas noplūdes. Ik viens lodētais siltummainis pirms to uzstādīšanas tiek pārbaudīts ar vairākiem speciāliem testiem.
Eksplotuacijas laiks var sasniegt 7 līdz 10 gadus, ja tiek veikta regulāra apkope, ievēroti uzturēšanas nosacījumi un izvēlēts atbilstošs plūsmas režīms.
6. SECINĀJUMI
• Piens ir viens no dabīgajiem produktiem, kurš cilvekam var sniegt lielu daudzumu nepieciešamo uzturvielu – olbaltumvielas, taukus, minerālvielas un vitamīnus.
• Dienā uzņemot kaut vai tikai 100 g siera var uzņemt lielu daļu no nepieciešamās minerālvielu dienas devas.
• Pasaulē ir vairāki simti siera veidu un šķirņu. Tā kā ir tik liela siera dažādība tad ir grūti kā konkrēti iedalīt sierus.
• Galvenokārt sierus iedala pēc to cietības, tauku satura, formas utt.
• Katrai siera šķirnei ir izstrādāta sava tehnoloģiskā karte, pēc kuras balstās piena pārstrādes process. Katrai siera šķirnei ir specifiski ražošanas procesi.
• Piena pārstrādes process sākas ar piena pieņemšanu, filtrāciju, svēršanu un uzskaiti. Siera gatavošanas process ir sarežģīts, ir nepieciešams laiks un daudzas specifiskas iekārtas, piemēram, sālīšanas vanna, siera gatavotājs.
• Pēdējā laikā viens no jaunākajiem izgudrojumiem ir lodēto plākšņu siltummaiņi, kuri piena pasterizācijas procesu padara efektīvāku, patērē mazāku jaudu, ir kompaktāki.
…
Viens no vispopulārākajiem piena produktiem pasaulē ir siers. Ēdot sieru cilvēks uzņem lielu daļu no nepieciešamajām uzturvielu diennakts devām. Apēdot 100 g siera cilvēks uzņem pusi no dienā nepieciešamā olbaltumvielu daudzuma, trešdaļu no nepieciešamā tauku daudzuma, 40 -100% no nepieciešamā kalcija daudzuma (Lauku Avīze,2010). Līdz ar to var secināt, ka siers ir nozīmīgs produkts cilvēku uzturā, bez kura nevarētu iztikt. Sieru vēlams ēst īpaši veciem cilvēkiem un maziem bērniem, jo daļa pienā esošo olbaltumvielu siera nogatavināšanas laikā ir sadalījusies mazākos slāpekli saturošos savienojumos, no kuriem daļa šķīst ūdenī līdz ar to tos sagremot ir vieglāk nekā olbaltumvielas, kuras satur gaļa un biezpiens. Arī grūtniecēm un bērniem siers ir vēlams tā sastāvā esošo minerālvielu sastāva un daudzuma dēļ. Sieru iesaka lietot arī dažādu saslimšanu gadījumos,piemēram, kaulu lūzumu, tuberkulozes, mazasinības, tas sekmē ārstu ieteikto atveseļošanās procesu, jo siers satur vērtīgas vielas. Kā negatīvu niansi siera lietošanai uzturā varētu minēt to, ka siers, satur sāli, atkarībā no tā šķirnes 1,5 – 8% un kā zināms pārlieku liels sāls saturs uzturā negatīvi ietekmē cilvēku veselību.
Pielikuma nav.
- Cukura ražošana
- Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražošana un ar to saistītās problēmas
- Siera ražošana
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražošana un ar to saistītās problēmas
Research Papers for university29
-
Ražošana kā uzņēmējdarbības veids un ražošanas uzņēmuma struktūra
Research Papers for university11
Evaluated! -
Piena ražošana
Research Papers for university21
Evaluated! -
Kartupeļu pārstrādes produkcijas ražošana un realizācija Latvijā
Research Papers for university9
-
Miltu ražošana, firmas un kvalitātes rādītāji
Research Papers for university13