Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Great deal: today with a discount!

Regular price:
3,99
You save:
0,72 (18%)
Discounted price*:
3,27
Purchase
Add to Wish List
ID number:395114
Evaluation:
Published: 07.01.2014.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  Siers    4
1.1.  Siera rašanās vēsture    4
1.2.  Latvijas sierniecības vēsture    5
1.3.  Vispārīga sieru ražošanas procesa tehnoloģiskā shēma    6
1.3.1.  Piena uzglabāšana    6
1.3.2.  Piena nogatavināšana    7
1.3.3.  Piena normalizācija    7
1.3.4.  Piena pasterizācija    7
1.3.5.  Piena sarecināšana    8
1.3.6.  Recekļa gatavības noteikšana un sagriešana    8
1.3.7.  Siera graudu apstrāde    9
1.3.8.  Sieru veidošana    9
1.3.9.  Sieru sālīšana    10
1.3.10.  Sieru nogatavināšana    10
2.  Holandes siera ražošanas tehnoloģiskā līnija    11
3.  Siera nozīme uzturā    12
4.  Sieru iedalījums    14
5.  A/S “Preiļu siers”    15
5.1.  “Preiļu siera” sieru sortiments    15
  Secinājumi    17
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    18
Extract

3 Siera nozīme uzturā
Siers ir viens no vērtīgākajiem un vieglāk sagremojamiem no piena iegūtiem produktiem. Tā nozīmi uzturā nosaka ne tikai lielais svarīgāko uzturvielu daudzums, bet arī attiecības starp tām. Atkarībā no tauku daudzuma siera uzturvērtība ir aptuveni no 50 – 400 kkal.
Sierā ir visas piena sastāvdaļas, tikai ir mainījušās šo vielu proporcijas, vienīgi nogatavinātajos sieros praktiski nav laktozes.
Siers ir olbaltumvielām bagāts produkts, tajā atkarībā no siera veida ir 20 – 40% olbaltumvielu. 100 g siera apmierina cilvēka diennakts vajadzības pēc olbaltumvielām par 25 – 40%.
Sieru nogatavināšanas laikā daļa olbaltumvielu ir hidrolizējusies – sadalījusies mazākos slāpekli saturošos savienojumos, daļa no kuriem šķīst ūdenī. Šo savienojumu sagremošanai cilvēka organismā jāpatērē mazāk enerģijas, nekā nepieciešams gaļas vai biezpiena olbaltumvielu sagremošanai, tādēļ siers ir piemērots arī bērniem un vecākiem cilvēkiem.
Praktiski nav citu produktu, kas dotu organismam tik daudz kalcija kā siers, 100 g siera nodrošina cilvēka diennakts vajadzības pēc kalcija par 40 – 100%, pēc fosfora – par 25 – 55%. Kalcija un fosfora savstarpējā attiecība sierā un to saistība ar olbaltumvielām veicina labu izmantošanu organismā.
Minerālvielu daudzuma un sastāva dēļ siers, ieteicams grūtnieču, bērnu uzturā, to varētu lietot kaulu lūzumu, kaulu tuberkulozes, mazasinības u.c. gadījumos, lai sekmētu ārsta ieteikto atveseļošanās procesu.
Tomēr ir kāda negatīva nianse, kam jāpievērš uzmanība, iegādājoties sieru. Daudzos sieros ir samērā daudz vārāmās sāls (NaCl). Atkarībā no siera šķirnes, ražotājas valsts, lielākajai daļai sieru tas ir 1,5 – 3,5%, bet dažiem sieriem 5 – 8%.
Lielākajā daļā sieru ir samērā daudz tauku. To var izskaidrot ar to, ka taukiem sierā, tāpat kā citos piena produktos, ir ne tikai enerģētiskā funkcija, tie jūtami ietekmē siera garšu, aromātu, konsistenci un krāsu.

Author's comment
Load more similar papers

Send to email

Your name:

Enter an email address where the link will be sent:

Hi!
{Your name} suggests you to check out this Atlants.lv paper on „Siers”.

Link to paper:
https://eng.atlants.lv/w/395114

Send

Email has been sent

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register