Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:274453
 
Evaluation:
Published: 02.05.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Extract

Nobeigums
Mani secinājumi par Makjavelli politisko ētiku nav viennozīmīgi. Es uzskatu, ka viņa idejas ir ļoti ģeniālas un atbilstošas senajiem laikiem un tam laika posmam, kurā viņš dzīvoja. Taču skatoties no mūsdienu cilvēka vērtību un savas miermīlīgās pacifisma eksistences prizmas, domāju, ka viņa uzskati ir uzskatāmi par amorāliem. Piemēram, Romas impērijas laikā noskatīties kā vergus arēnas vidū saplosa lauvas bija normāli un izklaidējoši, taču mūsdienās tas skaitītos brutāli un pretlikumīgi, turklāt reti kurš šādā vardarbībā saskatītu kaut ko izklaidējošu. Līdzīgi, manuprāt, ar Makjavelli ētiku un uzskatiem par valdnieku.
Un runājot par antīko skepticismu es uzskatu, ka cilvēce ir tik daudz piedzīvojusi, jo sevišķi pagājušā gadsimtā (abi pasaules kari), ka tagad tai ir grūti tā vienkārši akceptēt vienotas dogmas un idejas. Mēs, 21. gadsimta cilvēki, uz visu skatāmies ar šaubām un skepsi, un gluži kā antīkā laika domātājiem, arī mums ir grūti kādai patiesībai „simts-procentīgi” pieķerties un noticēt.
Arī es sevi uzskatu par „veselīgi dozētu” skeptiķi. Agrāk varēju vienlīdz smagi pārdzīvot kā par sabraukto kaķi uz šosejas, tā arī par plūdiem Bangladešā, kas paņēmuši ļoti daudz dzīvību. Taču tagad cenšos no šāda veida notikumiem emocionāli izolēties, jo man kļuvis skaidrs, ka pāris „pasaules lāpītāji” tāpat neko diži nevar ietekmēt un labākais, ko varu darīt, ir saglabāt mieru un censties visu uzņemt ar vēsu prātu.
Nobeigumā vēlos pateikt par antīko hedonismu, ka mūsdienu cilvēkam baudīšana nudien nesagādā nekādas problēmas. Paši pārpratumi rodas baudu izvēles procesā – mūsu gadsimta izplatītākās baudas ir dažādas apreibinošas vielas, kā alkohols un narkotikas, kā arī azartspēles un dažādas perversijas. Taču negribētos nopelt visu cilvēci, jo liela daļa patiešām arī māk atšķirt vajadzīgās baudas no nevajadzīgajām, attiecīgi arī rīkojoties un dzīvojot laimīgi – gluži kā Epikūra filozofija māca.


Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register