-
Fosfātjonu koncentrācijas noteikšana dažādos kolas dzērienos
Research Papers14 Chemistry, Marketing, Advertising, Business
| Nr. | Chapter | Page. |
| IEVADS | 5 | |
| 1. | LITERATŪRAS APSKATS | 7 |
| 1.1. | Dzēriena Coca-Cola vēsture | 7 |
| 1.2. | Kolas ražotāji un dzēriena veidi | 8 |
| 1.3. | Fosforskābe un tās ietekme uz cilvēka organismu | 9 |
| 1.4. | Fosforskābes ietekme uz cilvēka organismu pēc tās uzņemšanas | 10 |
| 2. | MATERIĀLI UN METODES | 11 |
| 2.1. | Materiāli | 11 |
| 2.1.1. | Šķīdumu pagatavošana | 11 |
| 2.2. | Metodes | 14 |
| 2.3. | Darba gaita | 16 |
| 3. | REZULTĀTI UN ANALĪZE | 17 |
| 3.1. | Fosfātjonu spektrofotometriskā noteikšana kolas šķīdumos | 17 |
| 3.2. | Fosfātjonu koncentrācija atkarībā no fosfora koncentrācijas | 18 |
| 3.3. | Fosfātjonu koncentrācijas kolas dzērienos | 18 |
| 4. | SECINĀJUMI | 19 |
| 5. | LITERATŪRAS SARAKSTS | 20 |
4. SECINĀJUMI
1) Dzēriens Coca-Cola ir radīts 1886. gada 8. maijā un par tā izgudrotāju tiek uzskatīts Džons Stits Pembertons.
2) Kolas dzērienos sastāvā ietilpst fosforskābe, kura cilvēka organismam kaitē, izjaucot cilvēka dabisko kuņģa pH līmeni, ar to izraisot slimības, piemēram, kuņģa čūlu.
3) Sākotnēji dzēriens „Coca-Cola” bija patentēts, kā līdzeklis pret jebkādiem viegliem nervu sistēmas traucējumiem.
4) Pēc 45 minūtēm, kad tiek uzņemta kola, tika noskaidrots, ka mūsu smadzenes darbojas identiski kā pēc narkotiku lietošanas.
5) Pagatavojot laboratorijā nepieciešamos šķīdumus, ar spektrofotometra palīdzību tika veikti mērījumi, rezultāti tika fiksēti atsevišķi tabulā. (skat. 3. un 4. tab. absorbcijas)
6) Iegūto datu rezultātā, tika konstruēts kalibrēšanas grafiks, pēc kura tika aprēķināts patiesā fosfātjonu masas koncentrācija divos dažādos kolas dzērienos.
…
Zinātniski pētnieciskais darbs ķīmijas sekcijā.
Kalibrēšanas grafika nav.

























