Evaluation:
Published: 30.11.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 12 units
References: Used
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 1.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 2.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 3.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 4.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 5.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 6.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 7.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 8.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 9.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 10.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 11.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 12.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 13.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 14.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 15.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 16.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 17.
  • Research Papers 'Saldo ķiršu (Prunus avium) selekcija', 18.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    5
1.  SALDO ĶIRŠU IZCELSME UN SISTEMĀTIKA    7
2.  SELEKCIJAS GALVENIE VIRZIENI    8
3.  SELEKCIJAS METODES ŠĶIRNES IZVEIDĒ    9
3.1.  Izlases metode    9
3.2.  Hibridizācija    10
3.3.  Poliploīdija un haploīdija    10
3.4.  Multiplicēšanas tehnologijas in vitro    11
3.5.  Citas metodes    11
4.  SELEKCIJĀ IZMANTOJAMĀ IZEJMATERIĀLA RAKSTUROJUMS    12
5.  VECĀKAUGU IZVĒLE UN HIBRIDIZĀCIJAS METODIKA    13
6.  JAUNO HIBRĪDU PĀRBAUDE UN NOVĒRTĒJUMS    15
6.1.  Ziemcietība    15
6.2.  Ražošanas sākums    15
6.3.  Ziedēšanas un nogatavošanās laiks, auglība    15
6.4.  Jauno hibrīdu pārbaude, izmantojot AVS testu    16
  Pazīme    16
  Pazīmes raksturojums    16
  SECINĀJUMI    17
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    18
Extract

Savvaļā saldie ķirši sastopami Dienvideiropā, Kaukāzā, Krimā. Savvaļas saldie ķirši ir lieli koki, pat līdz 30 metru augsti, piramidālu vainagu, sīkiem augļiem. Augļu garša gan var būt rūgta, bet arī rūgteni salda un salda. Krāsa variē no sarkanas līdz melnai.
Latvijā saldie ķirši auguši jau 18. gadsimtā Kurzemē. 19. gadsimtā bieži bija vērojamas ķiršu audzes, kas izplatījušās pašsējā. Pašlaik dažādos Latvijas rajonos sastopami vietējo saldo ķiršu sēklaudži – Ēdoles, Patkules, Dobeles u.c. Gadsimta sākumā galvenokārt audzētas tika neziemcietīgās Rietumeiropas šķirnes, kuras nav izturējušas laika pārbaudi. Pašlaik selekcionāriem izdevies izaudzēt virkni jaunu šķirņu, kuras Latvijā sāk audzēt aizvien plašāk. [7;8]
Kursa darba mērķis ir iegūt agrīnu, augstražīgu un ziemcietīgu saldo ķiršu šķirni ar sarkanu augļu krāsu. Šķirnei ir jābūt izturīgai pret sēņu ierosinātām slimībām un augļu mizas plaisāšanu mitrās vasarās.…

Author's comment
Atlants