Author:
Evaluation:
Published: 11.02.2014.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Not used
  • Research Papers 'Emulgatori', 1.
  • Research Papers 'Emulgatori', 2.
  • Research Papers 'Emulgatori', 3.
  • Research Papers 'Emulgatori', 4.
  • Research Papers 'Emulgatori', 5.
  • Research Papers 'Emulgatori', 6.
  • Research Papers 'Emulgatori', 7.
  • Research Papers 'Emulgatori', 8.
  • Research Papers 'Emulgatori', 9.
  • Research Papers 'Emulgatori', 10.
  • Research Papers 'Emulgatori', 11.
  • Research Papers 'Emulgatori', 12.
  • Research Papers 'Emulgatori', 13.
  • Research Papers 'Emulgatori', 14.
  • Research Papers 'Emulgatori', 15.
  • Research Papers 'Emulgatori', 16.
  • Research Papers 'Emulgatori', 17.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  E 452 jeb polifosfāti    4
1.1.  E 452 (I) – nātrija polifosfāts    8
1.2.  E 452 (II) – kālija polifosfāts    9
1.3.  E 452 (III) – nātrija kalcija polifosfāts    9
1.4.  E 452 (IV) – kalcija polifosfāts    10
2.  E 472 e jeb taukskābju mono- un diglicerīdu mono- un diacetilvīnskābes esteri    11
3.  E 482 jeb kalcija stearoil-2-laktāts    13
  Secinājumi    16
  Izmantotā literatūra    17
Extract

SECINĀJUMI
Polifosfāti jeb E 452 bieži tiek izmantoti kausētajos sieros kā emulģējošie sāļi, šajā aspektā tos nepieciešams lietot, jo tādējādi kausētie sieri nenoslāņojas un nezaudē kvalitāti, kas ir ļoti būtiski. Tomēr nevajadzētu tos lietot pārāk daudz, jo lielās devās ir kaitīgi veselībai, jo tie piedalās vielmaiņā.
Taukskābju un mono- un diacetilvīnskābes esteri jeb E 472 e ir pārtikas piedeva, kuru var lietot nereglamentētās devās, tomēr tas bieži tiek izmantots miltu konditorejā, kas lielākoties nepieciešams rūpnieciski ražotiem produktiem, jo, piemēram, svarīgi nodrošināt vienmērīgu produkta apjomu un struktūru.
Kalcija stearoil–2–laktāts jeb E 482 kā lielākā daļa emulgatoru, nenodara kaitējumu cilvēka veselībai un atbilstošās devās ir drošs, tas plaši tiek izmantots dažādos pārtikas produktos.
Jebkuru pārtikas piedevu, to skaitā arī emulgatorus, nepieciešams lietot nepārsniedzot pieļaujamās devas, jo pārsniedzot noteikto dienas devu, jebkura pārtikas piedeva var izraisīt negatīvas sekas cilvēka organismā.
Lai gan mūsdienās emulgatori tiek veidoti no dabīgas izcelsmes pārtikas taukiem, tie tiek veidoti mākslīgi un tāpēc jaunu emulgatoru sintēze var kļūt par perspektīvu.

Author's comment
Atlants