Author:
Evaluation:
Published: 02.03.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 3 units
References: Not used
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 1.
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 2.
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 3.
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 4.
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 5.
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 6.
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 7.
  • Research Papers 'Pienskābes baktērija', 8.
Extract

Pienskābes baktērijas ir grampozitīvas, fakultatīvi anerobas, lodveida (kokveida) vai nījiņveida, nekustīgas, sporas neveidojošas baktērijas. Par barības avotu izmanto, galvenokārt, monosaharīdus un disaharīdus. Dažas pienskābes baktērijas spēj izmantot organiskās skābes ( citronskābi) un pentozes. Par slāpekļa avotu izmanto galvenokārt organiskās vielas – aminoskābes, peptīdus, polipeptīdus, arī olbaltumvielas. Pienskābes baktēriju augšanai nepieciešami B grupas vitamīni un minerālvielas: fosfors, kālijs, kalcijs. Pienskābes baktērijas izdala vidē bioloģiski aktīvas vielas, piemēram, B grupas vitamīnus. Ir pierādīts, ka pienskābes baktērijas nelielos daudzumos producē arī specifiskas antibiotikas, kas aizkavē dažu patogēno mikroorganismu augšanu.
Pienskābes baktērijas var iedalīt pēc to spējas vairoties noteiktā temperatūru intervālā:
a)mezofīlās pienskābes baktērijas – optimālā attīstības temperatūra 20-300C;
b)termofīlās pienskābes baktērijas – optimālā attīstības temperatūra 40-450C.…

Author's comment
Atlants