Evaluation:
Published: 25.11.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
  • Research Papers 'Timiāns', 1.
  • Research Papers 'Timiāns', 2.
  • Research Papers 'Timiāns', 3.
  • Research Papers 'Timiāns', 4.
  • Research Papers 'Timiāns', 5.
  • Research Papers 'Timiāns', 6.
  • Research Papers 'Timiāns', 7.
  • Research Papers 'Timiāns', 8.
  • Research Papers 'Timiāns', 9.
  • Research Papers 'Timiāns', 10.
  • Research Papers 'Timiāns', 11.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
  Auga raksturojums    3
  Uzturvērtība    3
  Prečziniskais raksturojums    4
  Praktiskā izmantošana    5
  Uztura gatavošanā    5
  Ēdienu gatavošanas tehnoloģija    7
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    12
Extract

Timiāna galvenā vērtība- ēteriskās eļlas. Lapās to ir ap 0.7 - 1.2% . Ēterisko eļlu sastāvdaļa timols ( līdz 50% ) , miecvielas, saponīni, rūgtvielas. Ēteriskajām eļļām galvenā sastāvdaļa ir fenoltimols ( 42% ) , konstatēts arī karvakrols, p - cimols, l - pinēns, v - terpinēns. Svaigas vai žāvētas timiāna lapiņas like pie gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, mērcēm, salātiem, marinādēm. Pievieno gurķu, zivju un gaļas konserviem. Uzlabo pupiņu un zirņu zupu garšu, pievieno pastētēm, aukstajai gaļai. No žāvētām lapiņām gatavo ārstniecības tējas un limonādes, tās izmanto etiķa aromatizēšanai.…

Author's comment
Atlants