Evaluation:
Published: 24.04.2017.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Presentations 'Uzturvielas', 1.
  • Presentations 'Uzturvielas', 2.
  • Presentations 'Uzturvielas', 3.
  • Presentations 'Uzturvielas', 4.
  • Presentations 'Uzturvielas', 5.
  • Presentations 'Uzturvielas', 6.
  • Presentations 'Uzturvielas', 7.
  • Presentations 'Uzturvielas', 8.
  • Presentations 'Uzturvielas', 9.
  • Presentations 'Uzturvielas', 10.
  • Presentations 'Uzturvielas', 11.
  • Presentations 'Uzturvielas', 12.
Extract

Ūdens
Ūdens palīdz uzturēt labu veselību un dod spēku. Lai gan tam nav uzturvērtības, tas ir svarīga uztura sastāvdaļa, jo ūdens nepieciešams dažādās vielmaiņas reakcijās. Ūdens šķīdumos notiek dzīvībai nepieciešamās bioķīmiskās reakcijas, ar ūdeni tiek izvadītas organismam nevajadzīgās vielas, ar ūdens iztvaikošanu jeb svīšanu tiek regulēta ķermeņa temperatūra.

Tauki
Uzņemtos taukus sašķel aizkuņģa dziedzerī izstrādāts enzīms – lipāze. Tā kā taukiem ir zema siltum vadītspēja, tie tiek izmantoti organisma siltumizolācijas nodrošināšanai, kā arī mehāniskai dažu jutīgu orgānu izolācijai. Tauki ir nepieciešami vairāku taukos šķīstošo vitamīnu uzņemšanai un šķīdināšanai.

Olbaltumvielas un Ogļhidrāti
Olbaltumvielas ir būtiskākā dzīvo organismu šūnu sastāvdaļa. Organismā ir vairāk nekā 200 000 olbaltumvielu. Par vērtīgāko neaizstājamo olbaltumvielu avotu atzīst olas baltumu. Tiem seko kartupeļi, liellopa gaļa, zivis, piena produkti, pākšaugi.

Atlants