Evaluation:
Published: 27.12.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 10 units
References: Not used
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 1.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 2.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 3.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 4.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 5.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 6.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 7.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 8.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 9.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 10.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 11.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 12.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 13.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 14.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 15.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 16.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 17.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 18.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 19.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 20.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 21.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 22.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 23.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 24.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 25.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 26.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 27.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 28.
  • Research Papers 'Vistas un paipalas olas', 29.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads   
1.  Literatūras apskats   
1.1.  Kas ir olas?   
1.2.  Olas ķīmiskais sastāvs   
1.3.  Olu raksturojums   
1.4.  Olu uzbūve   
1.5.  Kvalitātes raksturojums   
1.6.  Olas uzturā   
1.7.  Olu iedalījumi   
1.7.1.  Vistu olas   
1.7.2.  Paipalu ola   
1.8.  Interesanti fakti par olu   
2.  Materiāls un metodes   
3.  Rezultāti   
3.1.  Mikroskopēšana   
3.1.1.  Paipalolas jēlais baltums un vistas olas jēlais baltums   
3.1.2.  Paipalas olas plēvīte un vistas olas plēvīte   
3.1.3.  Paipalas olas jēlais dzeltenums un vistas olas jēlais dzeltenums   
3.1.4.  Paipalolas ceptais baltums un vistas olas ceptais baltums   
3.1.5.  Paipalolas vārītais dzeltenums un vistas olas vārītais dzeltenums   
3.1.6.  Paipalolas vārītais baltums un vistas olas vārītais baltums   
3.1.7.  Paipalolas ceptais dzeltenums un vistas olas ceptais dzeltenums   
3.2.  Anketēšana   
  Secinājumi   
Extract

2.Materiāls un metodes
Pētnieciskajā darbā tika izmantotas divu veidu olas – veikalā pirktā vistas olas un no privātās saimniecības audzēto paipalu olas.
Lai salīdzinātu un izpētītu vistas un paipalas olas šūnas uzbūvi, tās tika mikroskopētas vārītā, ceptā un svaigā veidā. Atsevišķi tika pētīts olas dzeltenums, baltums un plēvīte.
Darba veikšanā izmantotā metodikas:
Olu sagatavošana:
Viens pāris vistas un paipalas olas tika vārītas 10 min;
Otrs pāris ceptas eļļā
Trešais paris atstāts svaigā veidā
Mikroskopēšana
Preparāta sagatavošana:
Tika sagatavota darba vieta darbam – dēlītis, nazītis, priekšmetstikliņi, segstikliņš un fizioloģiskais šķīdums;
Uz priekšmetstikliņa tika uzpilināts fizioloģiskais šķīdumus un katra olas daļa tika ņemta atsevišķi, ar nazīti nogriezta plāna šķēlīte un uzlikta uz priekšmetstikliņu. Jēlās olas preparāti tika iegūti ar cilpiņu.
Kad viss ir sagatavots tika uzlikts segstikliņš un preparāts ir gatavs mikroskopēšanai.
Mikroskopēšana tika veikta ar mikroskopu ZEISS Axionskop 40, preparāta fotografēšanai tika izmantots fotoaparāts Canon A620 un tauku lodīšu diametru mērīšanai izmantota programma AXIOVision Rel 4.7.
Preparātiem tika veikti 10 mērījumi, no kuriem aprēķināti vidējie izmēri katra attiecīgā preparāta šūnu diametram.
Eksperiments tika veikts Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes mikrobioloģijas laboratorijā.


Author's comment
Atlants