Evaluation:
Published: 28.02.2020.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 1.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 2.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 3.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 4.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 5.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 6.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 7.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 8.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 9.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 10.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 11.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 12.
  • Presentations 'Eksotiskie dārzeņi', 13.
Extract

Artišoks ir dārzenis, kurš parasti ir ēdiena pamatelements, pievienojot tam mērces vai citus dārzeņus.
To gatavo arī ar pildījumu, visbiežāk izmantojot maizes gabaliņus, ķiploku, oregano, pētersīļus, rīvētu sieru un prosciutto šķiņķi vai desiņām. Pildījuma veidi gan atšķiras atkarībā no vietējo virtuvju īpatnībām.
Šie dārzeņi satur maz kaloriju un ir bagāti ar C vitamīnu, kā arī ar šķiedrvielām un magniju.
Par oficiālo artišoka audzēšanas vietu ASV ir atzīta Kalifornija, bet visvairāk pasaulē to audzē Itālijā, Ēģiptē un Spānijā.
Artišokam ir maiga, viegli skāņa garša, kas labi der kopā ar sinepēm, citronu, olīveļļu un sviestu.
Svaigus artišokus parasti vāra karstā ūdenī kopā ar garšvielām, ķiplokiem un citroniem aptuveni 25 līdz 40 minūtes. Pirms gatavošanas to vēl var ierīvēt ar citronu sulu, lai artišoks tik ātri neapbrūnētu.

Author's comment
Atlants