-
Ievads operāciju petīšanā. Pārtikas grozs
Nr. | Chapter | Page. |
Uzdevumu nostādne | 4 | |
Produktu tabula | 5 | |
Uzdevuma matemātiskais modelis | 8 | |
Ar programmas Solver palīdzību iegūtais modelis | 9 | |
Pārtikas groza aprakstīšana | 10 | |
Iegūto rezultātu tabula | 12 | |
Secinājumi | 13 | |
Izmantota literatūra | 14 |
Pārtikas groza aprakstīšana.
Produkti tika izvēlēti pēc manas velmes un garšas. Tie ir tie produkti , ko es varētu lietot ikdienā un kas man vairāk vai mazāk garšo. Pēc tiem produktiem arī tika sastādīti modeļi.
Bāzes modelis:
Modelis tika sastādīts pēc principa, ka neietekmē patērētāju velmi. Bija jāizpildās tikai diviem nosacījumiem:
ēdienkartei jābūt pēc iespējas lētāk realizējamai;
ēdienkartei jāsatur minimāli nepieciešamais uzturvielu daudzums.
Programma sastādīja patērētāja ēdienkarti balstoties uz izvēlētiem protuktiem un aprēķināja, ka patērētājam jāiztērē 1.02 Ls dienā. Tika izvadīti šādi produkti:
Kartupeļi – 1.492 kg.;
Cukurs – 0.045 kg ;
Cūkas speķis – 0.072 gg;
Govs piens –0.525 kg;
Liellopu aknas – 0,006 kg;
Vistas olas –0.103 kg;
Kā var redzēt manējais pārtikas grozs ir salīdzinoši pieiejāms, un pēc vielu saturu normām tas ir var būt ikdienu cilvēka racions.
Uzlabotais modelis:
Modelis variants bija lidzīgs, bet ar papildus ierobežojumiem , vajadzēja samazināt kartupeļu racionu un piena racionu dienā:
Kartupeļi <= 0.2 kg;
Govs piens <= 0.1 kg.…
RTU. Ievads operāciju petīšānā. Kursa darbs. Dotā darba uzdevums ir izveidot tādu ēdienkarti, kas saturētu visas cilvēkam nepieciešamās barības vielas vajadzīgajā daudzumā, turklāt jāņem vērā arī patērētāja vēlmes attiecībā uz to, kādus produktus viņš labprātāk redzētu iegūtajā ēdienkartē. Tā kā lielu daļu no cilvēka ikmēneša izdevumiem sastāda izdevumi ēdiena iegādei, tad minimizējot šos izdevumus var krietni ietaupīt naudu, tāpēc viens no šī darba uzdevumiem ir iegūt ēdienkarti, kura ne tikai saturētu visas cilvēkam nepieciešamās barības vielas, būtu veselīga un saturētu produktus, kas patīk patērētājam, bet būtu arī samērā lēti realizējama. Lai veiktu šo uzdevumu, bija jānoskaidro, kādas vielas cilvēkam ir vajadzīgas un kādā daudzumā. Bija jānoskaidro arī tas, kādi produkti šīs vielas satur, lai varētu tos iekļaut ēdienkartē. Lai iegūtu ēdienkarti, kura maksātu samērā lēti, bija jānoskaidro arī visu izmantojamo produktu cenas.
