Author:
Evaluation:
Published: 18.01.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 1.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 2.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 3.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 4.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 5.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 6.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 7.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 8.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 9.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 10.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 11.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 12.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 13.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 14.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 15.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 16.
  • Research Papers 'Rapša audzēšana Latvijā', 17.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    6
1.  Rapsis    7
2.  Rapša audzēšana    9
3.  Rapša izplatība Latvijā    10
3.1.  Vasaras rapša sējumu platības rajonos    10
3.2.  Ziemas rapsis rajonos no kopplatības    11
3.2.  Sējumu platības rapsim    12
4.  Rapša izmantošanas iespējas    13
4.1.  Biodizeļdegviela    13
4.2.  Rapšu eļļa    15
  Secinājumi un ieteikumi    16
  Izmantotā literatūra    17
Extract

Rapši ir vieni no senākajiem eļļas augiem, ko cilvēce pazina jau 4. gs. pirms mūsu ēras (Indija). Rapsis no Indijas tika izplatīts uz Japānu. Senās civilizācijas no Āzijas līdz Vidusjūras reģionam rapšu eļļu izmantoja apgaismošanai lāpās, jo tā sadegot neradīja dūmus.
Rapši ir viena no nedaudzajām eļļas kultūrām, kuru var audzēt mērena un auksta klimata joslā, tāpēc to audzēšanas areāls ir paplašinājies sākotnēji no Ķīnas, Indijas līdz Kanādai, Somijai un Norvēģijai.
Eiropā rapsis kļuva pazīstams XIII gs., no sākuma Beļģijā un Holandē, vēlāk – Vācijā, Zviedrijā, Šveicē, Polijā, Krievijā. Šveices vēstures pētījumos par rapšu kultivēšanu ziņas sastopamas jau no XVII gs. vidus. Tomēr rapšu rūpnieciskā apstrāde neattīstījās līdz laikam, kad attīstījās tvaika enerģijas nozare. Tajā laikā tika konstatēts, ka rapšu eļļa ir labākā smērviela metāla detaļām, kuras ir saskarsmē ar ūdeni un tvaiku. IX gs. Vācijā rapšu sējumi bija aptuveni 300 000 hektāri. …

Atlants