-
Sensori aktīvi savienojumi citronā un krustnagliņās
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
1. | Citrona ķīmiskais sastāvs | 4 |
2. | Citronā esošo sensori aktīvo savienojumu raksturojums | 6 |
2.1. | Savienojumi, kuri nosaka citrona mīkstuma un mizas krāsu | 8 |
2.2. | Savienojumi, kuri nosaka citrona mizas rūgto garšu | 11 |
2.3. | Cukuri, kas veido citronu saldeno garšu | 13 |
2.4. | Skābes, kas veido citronu skābeno garšu | 14 |
3. | Krustnagliņu ķīmiskais sastāvs | 16 |
4. | Savienojumi, kuri nosaka krustnagliņu aromātu un garšu | 17 |
Secinājumi | 19 | |
Literatūras saraksts | 20 |
SECINĀJUMI
1. Ir vērtīgi savienojumi, kas citrona miziņā atrodas daudz vairāk nekā citrona mīkstumā, tāpēc iesaka ēst ne tikai citrona mīkstumu, bet arī citrona miziņu.
2. Citrona mizas rūgto garšu izraisa limonoīdi, savienojumi, kuri spēj palēlināt vēža šūnu augšanu un izraisa vēža šūnas bojāeju.
3. Flavonoīdi ir galvenie savienojumi, kas veido citrona raksturīgo dzelteno krāsu.
4. Citrona skābo garšu veido citronskābe, kas svaigā citronā ir 5 g/100 g, nedaudz arī ābolskābe un askorbīnskābe.
5. Citrona saldo garšu galvenokārt veido fruktoze un nedaudz saharoze un glikoze.
6. Galvenais krustnagliņu aromāta veidotājs ir eugenols, kas krustnagliņu ēteriskajās eļļās var būt līdz pat 95% no visiem pārējiem savienojumiem.
…
Blakusprodukti, kas ir iegūti no citrona pārstrādes galvenokārt ir mizas, mīkstums, sēklas un ūdens (jeb citronu sula). Šie blakusprodukti ir bagāti ar bioaktīviem savienojumiem, piemēram, flavonoīdi, limonoīdi, fenolskābes, kumarīns, furokumarīns, polimetoksiflavoni un karotinoīdi (Yang et al., 2011). Antioksidantu aktivitāte šajās bioaktīvajās vielās tiek augsti novērtētas. Karotinoīdi un flavonoīdi ir iesaistīti aizsardzībā pret vēzi, kā arī iesaistīti profilaksē dažādu slimību, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām, pret makulas deģenerāciju, pret kataraktu, osteoporozi, pret hipertensiju un hiperlipidēmiju (Srinivasan, Pani, 2013). Kumarīns ir arī demonstrēts kā savienojums, kas aizkavē daudzas toksikoloģiskās un farmakoloģiskās darbības, ir arī antibakteriāla, prettrombocītu veidošanās, anti-HIV un zarnu pretiekaisuma īpašības. Turklāt flavanoniem un flavoniem ir labvēlīga ietekme uz kapilāru trauslumu, pretiekaisuma, pretmikrobu un pretvīrusu darbību, un tiem piemīt spēja kavēt cilvēka trombocītu agregāciju