Piena taukos ir atrastas aptuveni 60 taukskābes. Svarīgākās (pēc daudzuma) ir oleīn-, palmatīn, stearīn- un miristīnskābes. Atšķirībā no citiem taukiem, piena taukiem ir relatīvi liels sviestskābes saturs (ap 3.5%). Citas zemākās taukskābes ir kapron- un kaprilskābe. Taukskābju sastāvs nedaudz mainās atkarībā no gadalaika, īpaši tas atiecas uz C16 un C18 skābēm. Piena tauku taukskābju spektrs ir netipisks. Tā piena taukos var pierādīt vairāk nekā 1% taukskābju ar metilgrupu sānu atzarojumā (piemēram, 15-metilheksadekānskābe), kā arī ap 2% trans-nepiesātināto taukskābju (piem., 11-trans-oktadecēnskābe). Nelielos daudzumos pienā atrod arī taukskābes ar nepāra C atomu skaitu, piem., C15, C17 un C19 taukskābes. Šie savienojumi veidojas govs priekškuņģī baktēriju darbības rezultātā. …