Evaluation:
Published: 05.04.2011.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 1.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 2.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 3.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 4.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 5.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 6.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 7.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 8.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 9.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 10.
  • Presentations 'Kā lasīt etiķetes un pirkt produktus tā, lai paliktu vesels?', 11.
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Kādu pārtiku izvēlēties, lai paliktu vesels?   
  Pamatieteikumi veselīgam uzturam   
  Neveslīga pārtika   
Extract

Kā lasīt produktu etiķetes?
Produkta Neto daudzums, tilpuma mērvienība škidrumiem
Sastāvdaļu saraksts (Visas sastāvdaļas norādāmas dilstošā secībā, pēc to svara)
Derīguma termiņš. („izlietot līdz” un „ieteicam līdz” termiņi norāda, cik ilgi pārtika būs svaiga, un droši lietojama.
„Izlietot līdz” izmanto attiecībā uz pārtikas produktiem, kas bojājas ātri. (piem. gaļa, olas, un piena produkti)
„Ieteicams līdz” attiecas uz pārtiku, kuru var saglabāt ilgāk (piem, graudu pārslas, rīsi, garšvielas) Šo produktu lietošana uzturā nav bīstama, tomēr pārtika var sākt zaudēt tās garšas īpatnības un tekstūru.
Ražotājs/importētājs. (Ražotāja, importētāja, vai iepakotāja nosaukums un adrese ir skaidri jānorāda uz iepakojuma, lai zinātu, pie kā griezties gadījumos, kad ir sūdzibas, vai ir vajadzīga papildus informācija par produktu.
Izcelsme (Dažām produktu kategorijām izcelsmes valsts vai reģions norādāms obligāti, piem. gaļai, dārzeņiem, augļiem.)
Informācija par uzturvērtību. (Apraksta produkta enerģētisko vērtību un barības vielas (piem. olbaltumvielu, škiedrvielu, tauku, nātrija un minerālu saturu)
Uzturvērtības un veselīguma norādes. (Piem. (zems tauku saturs, augsts šķiedrvielu saturs utt.) tādas veselīguma norādes, kā piem. (jūsu sirds veselībai) ir atļautas tikai tad, ja tās ir zinātniski pierādītas.

Author's comment
Atlants