-
Audu inženierija pārtikas nozarē
Research Papers19 Biology, Chemistry, Cooking, Food Processing
| Nr. | Chapter | Page. |
| IEVADS | 4 | |
| 1. | AUDU INŽENIERIJA PĀRTIKAS NOZARĒ | 5 |
| 1.1. | Audu inženierijas vēsture | 5 |
| 1.2. | LKG IEGŪŠANA | 5 |
| 2. | LKG PROCESS | 7 |
| 2.1. | Biopsija | 7 |
| 2.3. | Laboratorijā kultivēta burgera iegūšana | 8 |
| 2.4. | Steikta iegūšana ar 3D printēšanas metodi | 11 |
| 2.5. | Sastatnes | 11 |
| 3. | LKG IZVĒRTĒJUMS | 14 |
| 3.1. | Salīdzinājums ar dabīgo gaļu | 14 |
| 3.2. | Tendences | 14 |
| SECINĀJUMI | 17 | |
| LITERATŪRAS SARAKSTS | 18 |
LKG ir laboratorijas apstākļos audzēta, in vitro tīra gaļa, iegūta ar šūnu agrikultūras
metodi, kas balstīta audu inženierijas principos.1 Kultivēta gaļa tiek ražota, audzējot dzīvnieku
šūnas laboratorijas apstākļos nevis izmantojot tradicionālo dzīvnieku lauksaimniecību. Gala
produktu no dzīvnieku lauksaimniecībā iegūtā ievērojami atšķir tā iegūšanas metodes. LKG nav
nepieciešama dzīvnieku barošana, audzēšana un nokaušana. Gaļas kultivēšana laboratorijas
apstākļos ir gaļas iegūšana, izmantojot šūnu kultūru no dzīvnieka, kas notiek slēgtos
bioreaktoros kontrolētas temperatūras un tīrības apstākļos.2
Izmantojot šūnu agrikultūru, gaļu
iespējams iegūt 5-7 nedēļu laikā, atkarībā pēc vajadzības, kamēr lauksaimniecībā tas aizņem
112 nedēļas (1.Attēls).
1.Attēls. Gaļas produkta iegūšanas procesa salīdzinājums, izmantojot šūnu agrikultūru un
tradicionālo lauksaimniecību.…
Darbā apskatītas jaunākās tendences audu inženierijas pielietojumam gaļas ieguvē.
Materiāls ir PDF formātā.


















